Film: Salvador Allende

Elanie (poebeertjuh)
'Vroeger was hij een vechter'. Met een blik van kameraadschap vertelt een oude vriend van Salvador Allende over diens eigenschap om door te gaan tot het einde. Ook andere kenmerken van de Chileense ex-president komen aan bod. In deze documentaire draait het om getuigenissen van de mensen die Allende gekend hebben, zoals een nichtje, zijn eerste leraar en een minnares. Ook bevat de documentaire een globale vertelling van zijn leiderschap.


In 1970 won Allende de verkiezingsstrijd, nadat hij vele zielen voor zich had gewonnen. Hij streefde naar een socialistische maatschappij in Chili, dit tot ergernis van de toenmalige Amerikaanse president Nixon. Deze noemde Allende een hoerenjong en wilde hem economisch breken. Allende kreeg nog meer tegenslagen te verwerken maar hij behield de steun van zijn aanhang. Toch kwam er steeds meer tegenstand, vooral vanuit rechtse hoek, wat uiteindelijk in 1973 escaleerde. Er was een militaire staatsgreep. Allende's huis werd gebombardeerd. Hij had ooit eens gezegd dat hij niet levend in handen van de militairen zou vallen en hij hield zijn woord. Allende pleegde op de dag van de staatsgreep zelfmoord in zijn presidentiële optrekje La Moneda.


Patricio Guzmán heeft Allende vanaf diens verkiezingsoverwinning met de camera gevolgd. Dit is te merken aan de documentaire, welke zeer uitgebreid is. Vrienden van Allende komen aan het woord, maar ook een oud-geliefde, familieleden, oud-leraren en leden van de socialistische partij. Al deze personen hebben een andere kijk op zijn doen en laten, waardoor de documentaire een goed beeld geeft van de persoon Allende.


Toch loopt het niet helemaal lekker. De geïnterviewden wisselen elkaar te snel af en daar doorheen krijgen we ook nog beelden te zien van Allende zelf, vooral tijdens publieke optredens. Dit maakt het geheel een beetje chaotisch. Daar komt nog bij dat de mensen die aan het woord zijn allemaal een andere taal spreken. Het Engels valt nog wel te combineren met de snel veranderende beelden, maar wanneer er in rap tempo Spaans wordt gesproken, de beelden continue wisselen en er ook nog eens naar de ondertiteling gekeken moet worden, wordt het lastig.

Hoewel de documentaire dus bij tijd en wijle moeilijk te volgen is, is hij wel erg leerzaam. Het vertelt niet alleen over het toenmalige Chili, maar ook over de connecties van het land met de Verenigde Staten en Cuba. Veel details komen aan bod, zoals een zoom op de laatst overgebleven spullen van Allende. Geen film dus voor de ontspanning, want je moet je hoofd erbij houden. Voor de liefhebbers van geschiedenis of van documentaires is het echter een goede keus.


Label: 1 more film Releasedatum: 11 september 2005
Kijkwijzer: Waardering:


Must See
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
Stay away!