DVD: Napoleon Dynamite

Lars (detulp050)
Paramount is blijkbaar erg zelfverzekerd als het gaat om de promotie rond de film Napoleon Dynamite of is er gewoon zeker van dat iedereen het idee heeft dat deze film gezien moet worden. Want waarom zou je anders een zo saaie cover ontwerpen met daarop de niet al te bijstere verschijning van de hoofdpersoon Napoleon? Maar goed, zoals zovelen altijd al zeggen: het gaat niet om de buitenkant, maar om wat er binnenin zit en gezien de cultstatus in de Verenigde Staten zou dat wel snor moeten zitten.




Napoleon Dynamite vertelt het verhaal van übernerd Napoleon, een jongen die zijn dagen vult met tekenen, ruziemaken met zijn broertje en het ontwijken van zijn gekke oom. Gelukkig voor Napoleon komt er verandering in zijn enigszins saaie bestaan als hij twee nieuwe vrienden maakt. Een wat timide Deb en de ietwat vreemd uitziende en besnorde Pedro. Ze gaan hun dagen anders vullen, want Pedro heeft het in zijn bol gehaald om klassenvertegenwoordiger te worden; een taak waarvoor in de Verenigde Staten een verkiezing wordt georganiseerd. Dat roept om een verkiezingscampagne en Napoleon besluit Pedro te helpen om zijn ambitie te verwezenlijken.




Napoleon Dynamite is een beetje een vreemde eend in de bijt. Alhoewel de film zich bijna helemaal afspeelt in en om een High School, is deze toch niet vergelijkbaar met andere tienerfilms. Bijna de hele film is een vette knipoog naar het nerderige bestaan in de werkelijkheid en er worden - zij het mondjesmaat - grappen gemaakt. In zoverre past het dus binnen het genre tienerkomedie. Aan de andere kant is het geen echte platte komedie waarin grap na grap wordt afgevuurd, maar de film moet het ook niet hebben van pure subtiliteit. Door het optreden van Napoleon als een soort supernerd en de wijze waarop hij in zijn omgeving wordt gefilmd krijg je een soort jaren tachtig indruk die onterecht is. Verwacht geen standaard 'nerd wordt held' verhaal, zoals we zovaak al hebben gezien bij tienerfilms.

Op de DVD treffen we een bescheiden hoeveelheid bonusmateriaal aan. Je kunt kijken naar een matige 'making of', er zijn een paar 'deleted scenes' te bekijken en er is een track met audiocommentaar beschikbaar. De geluids- en beeldkwaliteit zijn dik in orde.




Het verhaal wil nergens echt op gang komen, de verhaallijnen ontwikkelen zich traag en er is niet echt sprake van een grote climax in het verhaal; het kabbelt een beetje voort tot het geruststellende einde. Des te opmerkelijker is het, gezien het niet al te positieve verhaal hierboven, dat de film je toch weet te boeien. Is het omdat je niet weet of je nou sympathie voor de hoofdpersonen voelt of omdat je gegegrepen wordt door de sfeer van de film? Dat moet je zelf maar eens gaan ervaren.



Label: Paramount Releasedatum: 2 augustus 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!