DVD: Jungle Stories, '4-DVD family fun box'

Lars (detulp050)
De Junglebox bestaat uit vier films op DVD, die elk in hun eigen doosje zitten. Eromheen zit een mooie kartonnen box die het geheel bij elkaar houdt. In de box treffen we vier tamelijk bekende Disneyfilms aan, al zullen veel mensen de films alleen van naam kennen. Mighty Joe Young, George uit de Jungle, The Jungle Book: Mowgli’s Story en Jungle2Jungle vormen samen de junglebox van Disney. Direct al één minpuntje, want welke samensteller van een junglebox voegt er nou geen Tarzan aan toe, dé junglefilm bij uitstek.

Jungle2Jungle

Als eerste treffen we een komische film aan die voor zowel kinderen als volwassenen erg geschikt is. In de hoofdrol zien we Tim Allen (als Michael Cromwell), bekend van o.a. Home Improvement, als haastige beursmakelaar uit New York. Als hij van zijn mislukte huwelijk af probeert te komen en zijn aankomende ex-vrouw in het Amazonegebied opzoekt, komt hij er achter dat zijn dertienjarige zoontje in niets op hem lijkt. De jongen is namelijk niet opgegroeit in de grote stad, maar lijkt meer op een woeste junglekrijger. Hij neemt het jongetje mee naar New York en komt er al snel achter dat er een groot verschil zit tussen het opgroeien in een oerwoud of in de stadsjungle. De band die vader en zoon proberen op te bouwen is niet binnen een paar dagen op topsterkte, want zoonlief blijkt niet bepaald dezelfde manieren te hebben als zijn vader.
Een grappige film waarin de komische talenten van Tim Allen goed naar voren komen. Helaas bevat de film veel flauwe grapjes en cliché's over het opgroeien in de wildernis. Maar goed, het is dan ook geen natuurdocumentaire. Gedachten op nul, wat versnaperingen erbij en je vermaakt je prima. Helaas bevat de DVD geen extra's.




The Jungle Book: Mowgli's story

Gebaseerd op het bekende verhaal van Rudyard Kipling vertelt Mowgli's story het verhaal van een jongen die opgroeit tussen de wilde dieren. Een verhaal waarbij vooral de interactie tussen de mens en de natuur (en dan met name de dieren in het wild) een centrale rol speelt. Een echt bijzonder verhaal zit er helaas niet in bij deze film; we zien vooral hoe Mowgli zijn weg moet vinden in de wildernis en zien hem opgroeien. Zoals de samenvatting op de achterkant van de hoes het zo mooi weet te brengen: "Mowgli neemt je mee naar zijn eigen belevingswereld, hij laat je zien hoe een jongetje een mensenjong wordt en een mensenjong een man." Het verhaal is dan ook meer gericht op de kinderen, want volwassenen zullen er niet veel aan vinden. Ook bij deze film zijn er helaas geen extra's terug te vinden op de DVD.




George uit de Jungle

Ook in de derde film uit de box is de hoofdrolspeler opgegroeit in de wildernis en moet hij zich zien te redden in een andere omgeving. In George uit de Jungle draait alles om George (gespeeld door Brendan Fraser), een man die is opgegroeid tussen de gorilla's in Afrika. Weliswaar is hij knap, gespierd en bijzonder heldhaftig, maar helaas is hij ook een slingerend gevaar voor zichzelf én anderen. Zijn klunzigheid bezorgt hem regelmatig problemen en dat wordt alleen maar erger als zijn hormoonhuishouding op hol wordt gebracht door de charmante Ursula. Zij weet hem zover te krijgen dat hij naar de grote stad verkast, alwaar zijn gewoontes uit de jungle hem niet altijd even goed van pas komen. Zal George wel weten te aarden in de grote stad en hoe moet dat nu verder met zijn beestachtige vrienden uit de jungle?
Deze film is, net als Jungle2Jungle, geschikt voor alle leeftijden. De altijd grappige John Cleese verzorgt de stem van een aap en de situaties waarin George verzeild raakt zullen bij zowel kinderen als volwassenen voor heel wat plezier zorgen. Ook bij deze DVD zijn er helaas geen extra's terug te vinden op de DVD.




Mighty Joe Young

Van de vier films die je in de box aantreft is Migthy Joe Young wel het meest onwaarschijnlijke verhaal. In deze film zie je hoe Jill (gespeeld door Charlize Theron) een bijzondere band heeft met de reuzengorilla Joe. Helaas is de film ook een stuk minder zoetsappig dan de drie voorgaande, want de moeder van Jill wordt vermoord en stropers dreigen Joe ook een kopje kleiner te maken. Gelukkig weet het excentrieke tweetal te overleven in de afgelegen bergen van Centraal-Afrika. Op een gegeven moment worden ze gevonden door zoöloog Gregg O'Hara, die het tweetal wil behoeden voor stropers die het nog steeds voorzien hebben op de gorilla. Gregg zorgt ervoor dat Joe en Jill een nieuwe huis in de Verenigde Staten krijgen waar ze ogenschijnlijk veilig zijn, maar schijn bedriegt. Niet alleen worden de nieuwe inwoners van een reservaat erg beroemd, ook weet een oude vijand ze nu gemakkelijk te vinden en de vraag is dan ook of ze wel zo veilig zijn op hun nieuwe stek.
In Mighty Joe Young staat meer het avontuur en de emotie centraal dan de humor. Een wellicht wat enge film voor de jongere kinderen, maar te weinig spannend voor de volwassenen. Ook bij deze uitgave vind je helaas geen extra materiaal op de DVD.




Conclusie

Zoals bij zoveel verzamelboxen geldt ook hier de hamvraag of het slimmer is om de losse DVD's te kopen of om deze box aan te schaffen. Als echt alle films uit deze box je aanspreken dan kun je deze box met een gerust hart aanschaffen, maar vind je slechts twee films interessant, dan is het wellicht beter om op zoek te gaan naar de losse titels die je wilt hebben. Qua samenstelling is de box dik in orde, voor elke leeftijd zit er wel wat tussen, al vallen niet alle films onder hetzelfde genre. Buitengewoon jammer is dat er geen bonusmateriaal te vinden is op elk van de DVD's, een gemiste kans.

Distributie/Release: Buena Vista/Disney Release: 28 mei 2005

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!