DVD: Crimson Gold (Talaye sorkh)

Noud de Greef (gr8w8)
In de openingsscène zien we al direct het einde. Een man wil een juwelierszaak beroven, dat gaat mis en hij neemt zijn eigen leven. Vervolgens gaat de film terug in de tijd. We zien twee vrienden, die beiden pizzakoerier zijn en nu en dan een tasje "vinden". In een pas gevonden tasje vinden ze een ontvangstbewijs voor een peperdure halsketting. Al snel wordt duidelijk dat dit de twee zijn die we eerder in de juwelierszaak zagen. De roofpoging blijkt niet zuiver om geld te gaan, maar om respect en hoop op een betere toekomst.


Hussein (Hossain Emadeddin) krijgt bij zijn werk vaak een glimp te zien van het leven van de Teheranse rijken. De film wisselt af tussen Husseins leefomgeving, via een tocht op de motor, en de rijke woonwijken. Heel symbolisch zijn deze hooggelegen en kijken ze neer op het huis van Hussein, evenals de ritjes. Voor hem is deze sociale ongelijkheid een doorn in het oog. Hussein is veteraan maar is niets, zijn leven is zinloos, terwijl de rijken zonder daar iets voor gedaan te hebben het ene decadente feestje na het ander hebben. Tel daarbij op de juwelier, die hen geen blik waardig gunt, keer op keer. Zelfs tegenover zijn geliefde wordt hij vernederd.


Een flink overduidelijk statement dus, uiteraard geheel politiek correct wat de waardering in Cannes 2003 verklaart. Al zijn niet alle scènes geheel duidelijk, maar dat heeft waarschijnlijk meer met cultuurverschillen te maken. De filmmaker Jafar Panahi heeft er in deze film voor gekozen geen echte acteurs of sets te gebruiken. Resultaat is een film die haast als een documentaire aandoet. Met name de hoofdrolspeler weet zich uitstekend staande te houden. Goed, hij heeft wel weinig tekst, maar je voelt direct zijn goedaardigheid, die langzaamaan verdwijnt onder woede, teleurstelling en wanhoop. Er is echter maar één echt minpuntje en dat is de flow van de film. De film is nogal traag. Het geeft natuurlijk wel de nutteloosheid van Husseins leven weer, maar ietsje minder mag ook wel. Ik hoef niet te zien hoe ze met een slakkegangetje de hele brug over kachelen. Ik hoef de lift niet tot de achttiende verdieping zien gaan in compleet stilzwijgen.

Tja, de eindscore dan. Eigenlijk hoor ik hem gewoon drie sterren te geven. Goed thema, apart gefilmd, leuk om eens de andere wereld van een stad als Teheran te zien, alles duidelijk, maar toch. Het echte kijkplezier is een beetje weggebleven.


Label: Total Film HE Releasedatum: 21 juni 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!