Dagje uit: Dolfinarium

Lyndsey (pluisje)
Een paar jaar geleden was ik voor het eerst in het Dolfinarium. Ik heb genoten van de shows, gelachen om de eigenwijze beesten en vooral een hele leuke dag gehad. We zijn een tijdje verder, ik heb een kindje en kon haast niet wachten om samen met hem 'visjes te gaan kijken'. Zeker toen ik hoorde dat er vanwege het veertigjarige bestaan van het Dolfinarium een hoop nieuwe dingen te doen waren!

Mijn zoontje, bijna één jaar, is natuurlijk nog veel te klein om echt te beseffen wat er om zich heen gebeurt. Grote groepen mensen of shows met harde geluiden zijn ook niet direct aan hem besteed. We willen dan ook vooral rustig rondlopen en alle dieren even 'gedag zeggen', en kiezen om die reden voor een (hopelijk) rustige maandag in juni. Het blijkt de warmste dag van het jaar te zijn...



Van tevoren kijken we even op http://www.dolfinarium.nl naar de dingen die we zeker niet willen missen. Ook zien we op de site dat volgens de ervaring van het Dolfinarium en de geplande schoolvakanties, onze uitgekozen datum onder de categorie 'rustig' valt. Eenmaal in het Dolfinarium blijkt dit inderdaad het geval te zijn. Wat gezinnen met hele jonge kinderen en een paar schoolreisjes, heel goed te doen. Vanwege de hitte liggen veel dieren lekker in het water of in de schaduw te dutten. Ik geef ze geen ongelijk, maar vind het wel jammer dat ik ze daardoor niet zo goed kan zien natuurlijk.



Vanwege onze kleine metgezel en de hitte lukt het ons niet om een show te volgen. Je staat middenin de brandende zon, veel mensen om je heen...niet erg aan te raden als het 33 graden is. Van een afstandje zien we wel wat stukjes show voorbij komen en ik kan niet anders zeggen dat wanneer je de kans hebt ze allemaal te gaan zien, je dat zeker niet moet laten. Prachtig om te zien hoe deze dieren met hun trainers omgaan, en andersom natuurlijk. Overigens gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er niet alleen maar shows in de brandende zon zijn, het grote DolfijndoMijn heeft prachtige overdekte dolfijnenshows. Helaas kwamen deze qua begintijd niet helemaal overeen met onze planning tijdens het bezoek.

Wat ik een minpuntje vond was dat je buiten de shows om niet zo gek veel dieren kunt zien. Af en toe een dolfijn of zeehond, ook de bruinvissen hebben we even bekeken, maar dat was het wel zo'n beetje. Normaal zijn ook de walrussen wel te zien, maar net toen wij er stonden werd hun verblijf opgepoetst en zaten zij lekker binnen. Om dat te compenseren gingen we 'Onder de Odiezee' waar je door een glazen wand alle dieren in de betreffende bassins kunt volgen. De dolfijnen komen regelmatig hun bezoekers aan de andere kant van het glas bekijken. Voor ons was dit echt het hoogtepunt van de dag en aan de enthousiaste blik van zoonlief te zien was hij het daar helemaal mee eens. We boften ook nog eens, want nog niet zo lang geleden is er een dolfijnenbaby geboren, Spetter, die we op deze manier heel goed konden bekijken.

Dat het in het Dolfinarium niet alleen om de bezoekers, maar ook (en vooral!) om de dieren gaat, was wel te zien door de manier waarop men met kleine Spetter omging. Hij zwom in een afgesloten stuk van het bassin vrolijk met o.a. zijn moeder rond. Het publiek kon zowel binnen (Onder Odiezee) als buiten niet te dicht bij dit bad komen om het kleintje niet te veel te laten schrikken. Ook was het binnen om deze reden niet toegestaan om te fotograferen met flits.

Al met al is het Dolfinarium een zeer geslaagd dagje weg, of je nu kinderen hebt of niet. Voor de allerkleinsten zijn de shows nog niet echt interessant, waardoor je de kans loopt niet zo veel dieren te zien. Ben je daar echter wel toe in staat, dan kijk je ook echt je ogen uit!

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!