Boek: Peter van Straaten - Alles en iedereen in 1001 te

Abondi (admiral_r2d2)
Na een meer dan veertigjarige carrière waarin hij vele dagbladen en boeken heeft volgetekend zullen er niet veel mensen zijn die totaal onbekend zijn met de typische stijl van Peter van Straaten. Hij gebruikt veel details en schaduwen, en beeldt mensen zowel qua karakter als qua uiterlijk meestal niet op hun mooist af. Zijn belangrijkste onderwerp is menselijke relaties, vooral tussen mannen en vrouwen.

Een tijdje geleden schreef een landelijke krant een Peter van Straaten wedstrijd uit waarbij de lezers bij een gegeven plaatje een onderschrift moesten bedenken. Dit is inderdaad de beste manier om zijn werk te benaderen: eerst de situatie en de meesterlijk getekende gezichtsuitdrukkingen bekijken en verzinnen hoe het zit tussen deze mensen. Het lezen van het onderschrift bevestigt vervolgens je ergste vermoedens over de personages, of bekijkt ze juist vanuit een perspectief waar je zelf niet op zou zijn gekomen. Het mooiste aan de tekeningen van Peter van Straaten is nog wel dat ze naast een leuke grap ook een geschiedenis hebben en een context. Het is niet alleen dat de vader op het plaatje zich gênant gedraagt, je kunt aan de houding van zijn dochter zien dat ie dat al twintig jaar lang doet, en iedereen die de tekening bekijkt kent mensen in zijn omgeving die zich precies zo gedragen.

Over de inhoud dus niets dan goeds, maar op de presentatie ervan zijn wel een paar kleine aanmerkingen te maken. Alle tekeningen zijn genummerd, wat heel fijn is als je wilt controleren of het er daadwerkelijk 1001 zijn (dat is zo), maar minder fijn als je bij het boek wilt wegdromen. Je krijgt toch onwillekeurig gedachten als ‘Ik heb er 466 gehad, nog 535 te gaan’. Verder heeft de samensteller regelmatig themapagina’s ingelast: Sinterklaascartoons bij Sinterklaascartoons, kunstcartoons bij kunstcartoons en sekscartoons bij sekscartoons. Dit neemt een deel van het plezier van het ontdekken van de situaties weg, en twee grappen die enigszins op elkaar lijken zijn vlak naast elkaar ook veel minder leuk dan apart. Drie keer op één pagina een ongewenst intieme Sinterklaas is wat te veel van het goede.

Ondanks deze puntjes van kritiek is deze uitgave een uitstekende gelegenheid om Peter van Straaten te leren kennen als je dat nog niet gedaan had, en nog eens te genieten als je al fan was. En als je nog klachten hebt over je partner staat er ongetwijfeld een toepasselijke cartoon in die je boven zijn of haar bed kunt hangen.




Titel: Alles en iedereen in duizend-en-één tekeningen
Auteur: Peter van Straaten
Uitgeverij: De Harmonie
Prijs: € 17,50
Omvang: 226 pagina’s
ISBN: 9061697557