Boek: Pianospelen voor Dummies

Hans-Robert (Adagio)
In de inleiding wordt duidelijk dat het boek Pianospelen voor Dummies zich richt op mensen die graag piano willen leren spelen. Het begrip 'piano' wordt hierbij ruim opgevat: ook mensen die - niet gehinderd door kennis van zaken - een vleugel, een electrische piano of keyboard hebben aangeschaft, kunnen volgens de schrijver Blake Neely uit de voeten met het boek. De schrijver lijkt zich vooral te richten op totale toetsnewbies. In de inleiding belooft hij 'dat het geen probleem is als je nog nooit een piano van dichtbij hebt gezien en nog nooit een toets hebt aangeraakt'.

Het boek is opgedeeld in zeven delen. In het eerste deel gaat Neely in op de voorbereidingen die getroffen moeten worden als je jezelf met een piano confronteert: hoe werkt het ding en wat moet je doen? In het tweede deel worden vervolgens de basisregels van muzieknotatie uitgelegd. De betekenis van alle tekens, lijnen en puntjes op papier worden hierin stap voor stap uitgelegd.

Vervolgens kun je helemaal los in deel drie. Met behulp van de cd die bij het boek geleverd word train je je rechterhand met allerlei melodietjes en toonladders. Aan het eind van dit deel maakt ook de linkerhand zijn opwachting. In het vierde deel gaat Neely in op 'de bouwstenen van de harmonie'. In gewoon Nederlands: hoe speel ik meerdere noten tegelijk zodat het resultaat mooi klinkt? Hier komen dus de zogenaamde intervallen, toonsoorten en akkoorden aan bod.

Het vijfde deel gaat in op de techniek die bij het pianospelen komt kijken. Neely demonstreert verschillende manieren om je spel op te fleuren. Kietel me, de schijver belooft dat na het lezen van dit hoofdstuk mensen je voortdurend zullen vragen om op hun feestje te komen spelen. Deel zes dient vervolgens als gids bij de aankoop van instrumenten: waar moet je op letten en hoe onderhoud je een piano?

Het boek sluit af met deel zeven: het deel van de tientallen. Alle ...voor Dummies-boeken sluiten af met een dergelijk hoofdstuk. In dit deel vind je dan ook lijstjes die je volgens de auteur meer plezier laten beleven aan je toetsinstrument: lijstjes met bekende componisten en pianisten, lijstjes met tips over pianolessen, lijstjes met lesmethoden, enzovoort.