CD: Fozzy - All That Remains

Noud de Greef (gr8w8)
Amerikaans worstelen is in de VS nog steeds helemaal in, zelfs hier begint het weer steeds meer terrein te winnen. De worstelaars zijn supersterren en uitstapjes richting andere “kunstvormen” zijn dan ook logisch. The Rock en Triple H in films, respectievelijk bijvoorbeeld The Mummy en Blade Trinity, maar ook Chris Jericho (Y2J) in de muziekwereld. In de band Fozzy om precies te zijn, begonnen tussen Jericho en Rich Ward. Deze gitarist van Stuck Mojo is een immense worstelfan en kwam zodoende in contact met Jericho. Er was een klik en al snel werd het plan opgevat om wat te gaan jammen, maar de tijd ontbrak. Totdat Jericho een blessure opliep en niet meer kon worstelen voor een paar maanden. Gelukkig verhinderde de verschrikkelijk zware blessure, een gekneusde enkel, het muziek maken niet. Fozzy, toen nog Fozzy Osbourne genaamd, was geboren. Compleet met de zelfverzonnen biografie en mockumentary om de band het noodzakelijke zetje voorbij de meute te geven.


Enfin, dit is het derde album. De band is bijna ten onder gegaan aan de promotie en ledenwisselingen, maar heeft toch een nieuw studioalbum gemaakt. “All That Remains” is een apart album en of het eigenlijk wel de naam Fozzy mag dragen? Voor de gelegenheid heeft de band zich veelvuldig versterkt met gastartiesten, zoals Zakk Wylde (Ozzy Osbourne, Black Label Society), Marty Friedman (Ex-Megadeth), Mark Tremonti (Ex-Creed, oei, dat is pas zware metal!) en rapper Bone Crusher. Toch is er een samenhangend geheel van gebakken. Dat zal dan wel voornamelijk komen doordat de meeste gitaarpartijen nog steeds voor rekening komen van Rich Ward zelf.


Jericho blijkt zelfs echt te kunnen zingen, iets wat vooraf altijd maar de vraag is bij zo’n uitstapje. Het album is een soort mengelmoes van bekende namen. Niet bijster origineel, maar stiekem best lekker. Niet alle pogingen slagen echter. Het is wel allemaal een beetje gelikt, wat het album misschien niet acceptabel maakt voor alle metalfans. Wat maakt dat dit album van Fozzy dan toch wel die waardering verdient? Tja, dat is moeilijk te zeggen. Het is een gevoel. Een snuifje Nu-Metal maar voornamelijk ouderwets stevige gitaarsolo’s. Zeker een nummer als “Born Of Anger” zal de buren van de meeste liefhebbers toch nog even extra laten schrikken. Het ultieme bewijs dat Fozzy geen gimmick is, maar toch zeker een plekje waard is tussen het huidige metalgeweld. Enig minpuntje is de boze rapper Bone Crusher die volstrekt misplaatst is op dit album vol compacte snelle nummers. Hij zal best wat kunnen en zijn geld en waardering meer dan verdienen, maar dan niet in deze muziektak. Gelukkig blijft het bij één nummer. Één missertje op een verder zeer goed te pruimen plaat.

Artiest: Fozzy Titel: All That Remains Publisher: Steamhammer/SPV Releasedatum: 17 januari 2005 Lengte: 41:30 Genre: Metal
CD
1. Nameless Faceless
2. Enemy
3. Wanderlust
4. All that Remains
5. The Test
6. It's a Lie
7. Daze of the Weak
8. The Way I Am
9. Lazarus
10. Born of Anger