Boek: De Geheime Oorlog van Charlie Wilson - George Crile

Abondi (admiral_r2d2)
Begin jaren tachtig is Charlie Wilson het meest controversiële congreslid van Amerika, met een flinke reputatie op het gebied van drank, vrouwen en snoepreisjes op kosten van de overheid. Hij heeft echter ook een serieuze kant, en dat blijkt als men hem op het lot van de Afghaanse strijders en vluchtelingen wijst. Hij vindt het een grof schandaal dat de moedjahedien zich tegen de gehate communisten moeten verdedigen met geweren uit 1918, en wendt zich tot het Congres en de CIA met de vraag of Amerikaanse steun aan Afghanistan niet drastisch opgevoerd moet worden.

Er zijn echter tal van redenen waarom de CIA niet bepaald zit te wachten op een escalatie van de jihad. Een decennium van schandalen heeft de slagkracht van de Dienst uitgehold, de meeste agenten richten hun hoop op de Contra’s in Nicaragua die (zo denkt men) veel meer kans maken het socialisme onderuit te halen, en bovendien wil men de Russen niet onnodig provoceren. Dat betekent onder andere dat de moedjahedien slechts op beperkte schaal bevoorraad mogen worden, en dan met verouderd materiaal zodat het niet naar de Amerikanen te traceren is.

Toch vindt Wilson binnen de CIA een belangrijke medestander: Gust Avrakotos, een havik die net als Wilson vindt dat iedere maatregel geoorloofd is zolang hij maar bijdraagt aan het doden van communisten. Samen beginnen ze hun Afghanistan-campagne. Avrakotos stelt een team van getalenteerde verschoppelingen samen om grootschalige steun aan de moedjahedien te plannen, terwijl Wilson in het Congres astronomische bedragen binnenhaalt voor de financiering ervan. Dat ze daarbij iedere denkbare regel (en de nodige wetten) breken kan ze weinig schelen, want langzaam begint het tij te keren…