DVD: Javier Guzman deelt uit III

Lars (detulp050)
Javier Guzman is bezig met een flinke opmars in cabaretland. Zo is zijn vorige theatershow Bot! sinds enkele maanden verkrijgbaar op CD, zijn vorige Sinterklaasconferences zijn keurig op DVD verschenen en zijn nieuwste theaterprogramma 'Ton Zuur' is in veel plaatsen al helemaal uitverkocht.




Guzman deelt uit III


Javier Guzman is een cabaretier met een uitgesproken mening en dat zien we ook zeker terug in zijn Sinterklaasconference. In principe hanteert hij de traditionele formule voor het spelen van een oudejaarsconference. Hij behandelt gedurende een klein uurtje de meest opvallende en belangrijke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar en maakt daar allerhande grappen over en geeft er kritiek op. Verwacht geen rode draad of een steeds terugkerend onderwerp, Guzman vuurt continu grappen af op de zaal.




Zoals al eerder gezegd steekt Guzman zijn mening niet onder stoelen of banken en zal daarbij een hoop mensen voor de schenen schoppen. Zo heeft hij een duidelijke aversie tegen mensen als Bush, Balkenende, Fortuyn etc. etc. Natuurlijk hangt het van je eigen politieke 'kleur' af, maar over dit soort onderwerpen is Guzman eigenlijk alleen maar beledigend en weinig grappig te noemen (naar mijn mening). Een (vrij) voorbeeld:
quote:
"Bush is een product van de olie. Eigenlijk zou hij gewoon bij Esso moeten werken. Dan heb je zowel de E en de O voor EO en dan blijft de SS over"
Gelukkig weet hij met regelmaat rake grappen te maken, zoals over de verkiezing van de grootste Nederlander, wederom een (vrij) voorbeeld.
quote:
"Pim Fortuijn heeft alleen gewonnen omdat hij publiek homo was. Anne Frank had die wedstrijd ook kunnen winnen. Had ze maar uit de kast moeten komen!."
De DVD


'Guzman deelt uit III' is verschenen op een enkele DVD. Hierop vind je uiteraard zijn conference terug, maar er zijn ook nog een aantal extra's toegevoegd. Zo kun je zelf bepalen bij welk hoofdstuk je wilt beginnen, maar je kunt natuurlijk ook de hele show in één keer bekijken. Daarnaast kun je kijken naar een interview met Javier Guzman. Nou ja, interview, het is een tamelijk lange monoloog waarin hij (bijna) zonder grappen zijn mening geeft over het jaar, maar nog meer over de staat van de maatschappij. Hierbij laat hij duidelijk blijken dat hij verdrietig is over de wijze waarop mensen met elkaar omgaan in het land en wie zijn helden van nu zijn. Ook laat hij weten waar hij nu mee bezig is, hoe hij op het idee is gekomen van de Sinterklaasconference en wat voor plannen hij nog heeft. Ook kun je kijken naar 'The making of', waarbij je kunt zien hoe de opname in de oude fabriek tot stand is gekomen. Tot slot zijn er nog een aantal televisiepromo's die je kunt bekijken. Hierbij maakt hij korte grapjes die gebruikt kunnen worden om de uitzending van de conference op TV te promoten.




Conclusie


Als je denkt aan de oudejaarsconference, dan kom je al snel terecht bij een Freek de Jonge of een Youp van 't Hek. Zij nemen het jaar met je door en geven hun mening en maken grappen over gebeurtenissen. Hierbij kunnen ze bepaalde mensen compleet met de grond gelijkmaken, maar dan wel op een manier dat zelfs mensen die het niet met de cabaretier eens zijn, er om kunnen lachen. Guzman geeft ook duidelijk zijn mening, maar dan op een wijze die -volgens mij- vooral leuk is voor de mensen die het met hem eens zijn. Daarnaast geeft hij ook beschouwingen over politieke gebeurtenissen van het afgelopen jaar, waarbij ik me soms af ging vragen of dat wel thuis hoort in een conference. Maar goed, hij bepaalt natuurlijk wat er in zijn programma komt te staan en ik moet zeggen dat hij toch met regelmaat geslaagde grappen weet te maken en op een leuke manier bepaalde gebeurtenissen noemt. Helaas vervalt hij daarbij wel vaak in dezelfde soort maniertjes (qua stem en beweging). De DVD ziet er goed uit en bevat een redelijk aantal extra's. De richtprijs van 15 euro is voor cabaretbegrippen aardig laag te noemen, terwijl je er dus veel voor terug krijgt. De conference krijgt van mij een 7 en de uitvoering van de DVD een 8.

GenreCabaret
Lengte+/- 70 minuten
RegieMarcel de Vré
ForumGuzman deelt uit III
Kijkwijzer