Film: Ocean's Twelve

SunChaser

Ocean’s Eleven was een instant hit drie jaar geleden en bracht honderden miljoenen dollars in het laatje. En wat doe je dan als filmmaatschappij? Dan maak je een vervolg waarin je voortborduurt op het origineel. En zie, Ocean’s Twelve draait inmiddels ook in de Nederlandse bioscopen. En het leuke is: de oplichters onder leiding van Danny Ocean doen Europa aan. Zo speelt Amsterdam een belangrijke rol in Ocean’s Twelve.


Het verhaal

Terry Benedict (Andy Garcia) is bestolen in deel één en zint op wraak. Hij geeft de elf oplichters twee weken de tijd om het gestolen geld terug te geven mét rente. Dus moeten Danny Ocean (George Clooney), Rusty Ryan (Brad Pitt) en de rest van de gang weer op pad. Hun fortuin ligt ditmaal in Europa, onder meer in Amsterdam. Daar ligt een duur VOC-document dat gestolen moet worden uit een grachtenpand. Lukt de diefstal, dan krijgen ze een grotere klus die nóg meer opbrengt.
In hun rooftocht door Europa worden ze dwarsgezeten door Night Fox, een juwelendief, die de mannen voor de voeten loopt. Bovendien zit Isabel Lahiri (Catherina Zeta Jones) hen op de hielen. Lahiri is de ex van Rusty, maar staat ook aan de goede kant van de wet. Ze werkt bij Interpol en is er op gebrand de dieven op te pakken.

 Ocean's Twelve
Altijd leuk om Clooney, Damon en Pitt door Amsterdam te zien lopen.


De film

Zoals je boven kunt lezen doet het verhaal er absoluut niet toe. Het zit als los zand aan elkaar en echt wijs eruit worden lukt niet. Bovendien zijn de diefstallen niet ingenieus en zeker niet goed uitgewerkt. Als je denkt dat Twelve een stapje hoger gaat dan Eleven op diefstal gebied dan kom je bedrogen uit.
Toch werkt de film. Steven Soderbergh heeft om te beginnen de complete cast uit deel één weten te strikken voor dit vervolg, en ze hebben duidelijk plezier gehad in het maken van de film. De chemie werkt, de oneliners en soundbytes komen aan, de decors zijn mooi en het geheel ziet er gewoon perfect uit. Soderbergh heeft gewoon een tussendoortje willen maken, een hamburger waarvan je geniet als je er in bijt, en waar je achteraf niet meer van weet hoe die smaakte. Prima toch, je hoeft niet altijd kaviaar te eten.

 Ocean's Twelve
De hele club van Ocean's Eleven doet weer mee.