Film: Amazones: bijstandsmoeders in Breda

SunChaser
Amazones is een echte chickflick met, door en voor vrouwen. Susan Visser, Monic Hendrickx, Monique van der Ven en Georgina Verbaan spelen de vier bijstandsmoeders in Breda-Noord die een bank overvallen. De regie is in handen van Esmé Lammers en het verhaal is geschreven door Barbera Jurgens.

Het verhaal

Vier bijstandmoeders met het hart op de goede plaats hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Susan Visser is gescheiden en heeft twee kids, Georgina heeft een dochter en is aan de coke, Monic is getrouwd met een ouderwetse Egyptenaar en heeft ook een stel koters en Moninque is een weduwe met een te klein pensioen.
Als ze op een dag getuige zijn van een overval op een benzinestation, zien ze daarin een kans om uit hun impasse te ontsnappen. Ze regelen een tas vol pistolen, trekken een leren jas aan en overvallen een bank. Maar ja, als je slechts 15.000 euro meeneemt blijft er per persoon weinig over. Dus wordt er een plan beraamd voor een tweede overval.

 Amazones
De Amazones nemen het recht in eigen hand.


De film

Amazones is geen slechte film maar had veel beter kunnen zijn. Om te beginnen de regie. Esmé Lammers die met 'Lang Leve de Koninging' een prachtige film afleverde kan duidelijk niet helemaal uit de voeten met dit luchtige script over vier vrouwen. Het begin is overtuigend, het uitzichtloze bestaan van bijstandsmoeders anno nu komt grauw en hard over. Het fletse beeld en de troosteloze kleuren versterken dit beeld. Als schets van de hedendaagse maatschappij zou dit een prima begin zijn van een zwarte comedy. Helaas ontspoort Amazones zodra er met geweren wordt gezwaaid.
Waar de film beter uit de verf zou komen met een subtiel plan om aan geld te komen, komt er een tas met wapens tevoorschijn en wordt het van dik hout zaagt men planken. Of beter gezegd, van Dick hout zaagt men planken. Want hubby Dick Maas neemt de regie over van Esmé Lammers zodra de actie moet komen. Maas weet hoe actie eruit moet zien op het witte doek, maar dat moet wel passen in een goed verhaal. Nu steekt het nogal af tegen de rest van de film.

Amazones
Susan Visser steelt geld én de show.


En een goed verhaal vertelt Amazones ook al niet. Het is flinterdun, al dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn voor een leuke film. Maar de transformatie die de dames ondergaan overtuigt geen moment. Een gewapende overval plegen, dat hebben we al zo vaak (en beter) gezien.

Dan de regie. Vier vrouwen in de hoofdrol is duidelijk teveel. Georgina Verbaan hangt er maar wat bij en mag ordinair uit de hoek komen, maar haar one-liners komen niet over. Monique van der Ven draait op routine, maar acteert zoals altijd goed en overtuigend. Als schooljuf is ze precies goed, als ingedutte weduwe die eindelijk weer eens plezier in haar leven krijgt is ze overtuigend. Kortom, op dit soort rollen lijkt Van der Ven met smart te hebben gewacht.

 Amazones
Dus zo makkelijk is het om een overval te plegen.


Monic Hendrickx heeft te weinig screentijd. Ze is mooi en acteert goed. Maar te laat in de film komt ze voor zichzelf op en kiest ze voor zichzelf en haar vriendinnen. Maar dan is de film al bijna afgelopen.
Susan Visser steelt wat mij betreft de show en heeft ook het grootste aandeel in de film. Zij belichaamt de ultieme bijstandsmoeder die maar één ding wil: liefde, geborgenheid en een nieuwe wasmachine. De liefde vindt ze uiteindelijk in Theo Maassen, al is er wel een probleem. Hij onderzoekt de zaak van de bankoverval. Er is duidelijk chemie tussen Maassen en Visser en het zou de film goed hebben gedaan als Lammers meer de nadruk op hen had gelegd. Misschien dat ze nog eens samen een film maken, dat zou goed kunnen uitpakken.

Theo Maassen speelt overigens wel wederom gewoon zichzelf, maar is toch aandoenlijk als sukkelige rechercheur. Pierre Bokma tenslotte is bijzonder grappig als oversekst schoolhoofd.
Maar Esmé: waarom nou de dames een accent geven? Er wonen ook vrouwen die ABN praten in Breda, dat had je veel kromme tenen gescheeld. Je hebt Volle Maan toch wel gezien?

 Amazones
Drie vrouwen in één bed: wie droomt daar niet van?


Conclusie

Wie Amazones gaat kijken zal zich er zeker geen buil vallen. De film verdient een kans, alleen al omdat het met plezier is gemaakt. Alleen, met meer aandacht, geld en een beter script was dit een écht goede film geworden.

Het belangrijkste is dat de film net als de vier vrouwen het hart op de goede plaats heeft. Er zitten ook erg leuke stukjes in, vooral de mannen komen er beroerd van af en zijn allemaal sukkels. Eigenlijk is het dus een echte chickflick. Wie samen met een paar vriendinnen uit eten gaat, de film gaat zien en daarna de kroeg induikt zal een erg leuke avond hebben. En ook de mannen die mee moeten met vriendinlief zullen zich niet vervelen. Want drie vrouwen in lingerie springend op bed, dat levert altijd leuke beelden op.

Score: 7-

Genreaktie/Komedie
Lengte102 minuten
RegieEsmé Lammers
CastMonique van de Ven, Georgina Verbaan, Monic Hendrickx, Susan Visser e.a.
Releasedatum Amazones draait nu in de bioscoop
Officiële siteAmazones
Kijkwijzer