Boek: Wim Daniëls - Vet!

Arjan (Yosh)
Jongeren slaan geregeld een nieuwe richting in. Ze bedenken nieuwe woorden of combineren woorden die nooit eerder met elkaar gecombineerd zijn. Kut en hoer bijvoorbeeld, een innovatie de wereld werd in gebracht door niemand anders dan onze beloftes voor de toekomst. Maar ook de inmiddels oudgedienden konden er wat van. ‘Collegiehengst’, de oude universiteitsgangers onder ons kennen hem misschien wel. Van ‘doekoe’ tot ‘trippel boem’, van ‘cool’ tot ‘keihard bedankt’, allen hebben ze één ding gemeen: ze zijn de bijdrage aan de wereld van jongeren door de geschiedenis heen.



Dus probeer je niet te verbergen achter ‘die jeugd van tegenwoordig’, zelfs u daar, ja jij, kon er vroeger waarschijnlijk ook wat van. 'Clubvaantje', oftewel penis, komt misschien wel uit uw mond. Of misschien het o-zo geestige 'sterfgeval', anders voor een persoon boven de veertig jaar. Jongeren gebruiken de taal om zich te onderscheiden. In die zin is jongerentaal sociaal bepaald. Zo gauw iemand voelt dat hij of zij niet meer tot de jongeren behoort, wordt ook afscheid genomen van de jongerentaal, al blijft een enkel woord meestal nog lang hangen. Met de taal verschaffen jongeren zich een eigen identiteit, zoals ze dat ook met muziek en kleding doen. Door bepaalde dingen te zeggen of dingen op een bepaalde maníér te zeggen, maken ze duidelijk dat ze niet zomaar iemand zijn. Ze zijn jongeren: ‘Yo, man! Don’t mess with me!’


laai Slap
lulkick Uitvoerig en oninteressant geleuter
mattie Vriend
pattas Schoenen
scorro School

blijheid Vrolijk gedoe
chill Relax
da’s fucking Dat is erg vervelend
fike foke Neuken
flex Mooi, goed, cool


Wim Daniëls, de schrijver van het leuke boekje dat uitvoerig ingaat op het voorgaande verschijnsel, is geen onbekende als het om taal en tieners gaat. Hij schreef de afgelopen tien jaar enkele jeugdromans, een verhalenbundel voor jongeren en veel boeken over taal. Het onderwerp in zijn jeugdboeken is vaak 'jongeren in de puberteit'. Hoewel hij zelf niet meer de allerjongste onder ons is (hij stamt uit 1954), weet hij zeer aardig mee te praten over zowel de nieuwe als oude jongerentaal. In zijn onderzoek ten behoeve van het schrijven van dit boek, uitgebracht in de reeks 'Prisma over taal' , groef hij diep. Tot aan de voertaal op de oudste universiteiten van Nederland en België toe, zet Daniëls alle jongerentalen sinds 1900 op een rijtje. De registers gingen dus op zijn zachtst gezegd wijdopen, met een degelijk overzicht boordevol voorbeelden als gevolg. Door middel van de vele referenties aan jongerenliteratuur, uitgebracht in de besproken tijd, stelt hij zichzelf en de lezer de vraag wat de betekenis van de taal in dergelijke tijden was. Zodoende is Vet! een overzicht geworden van de geschiedenis van de jongerentaal van pakweg de laatste honderd jaar, tot nu toe.


Heyz

O luitjuh

skrijvertjûh zegt z8: HeT waS fantasticootje MeT yoe.
fotoow VoLgT

yepyep

ThnXs en Greetzzz

Ankûh



De tegenwoordige tijd krijgt hierbij de meeste aandacht. De sms-, straat- en msn-taal, met vele voorbeelden waarvan zelfs de meest doorgewinterde tiener nog niet heeft gehoord, komt uitgebreid aan bod. Hij schetst met de nodige ironie de ‘aanslag op onze taal’, en geeft overal de soms broodnodige vertaling. Vele pagina’s zijn gevuld met lijstjes woorden met de bijbehorende betekenis. Zeer goedkoop, maar erg functioneel voor het geven van een degelijk beeld. Voor complete buitenstaanders is het vermakelijke kost, maar voor de niet geheel wereldvreemde Nederlander zal het boek niet veel nieuws onder de zon zijn. Jongerentaal verandert sneller dan de stemming van een zwangere vrouw, en gezien het feit dat de hoofdstukken over de huidige taal uit onderzoek van januari en februari 2004 komt, moet je voor de laatste smeuïge nieuwigheidjes op taalgebied niet in dit boekje zoeken. Wel voor de geboekstaafde eightees (gaaf en chillen), de hippe jaren zestig (jofel stasjon!) en de altijd leuke studenten uit de jaren veertig en vijftig (verdomd mieters!).

Dikke doei!


Wim Daniëls - Vet!
Titel: Vet !
Auteur: Daniëls, W.
Reeks: Prisma over taal
Uitgever: Spectrum, Uitgeverij Het
ISBN: 902749200X
Aantal pagina's: 128 blz.
Prijs: ¤ 9,95