DVD: Unlocking Da Vinci's Code

Arjan (Yosh)
Leonardo da Vinci (1452) is wellicht de meest raadselachtige figuur die de kunstwereld ooit heeft voortgebracht. Hij heeft twee van ’s werelds beroemdste doeken geschilderd; De Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Slechts weinigen weten dat zijn totale oeuvre slechts vijftien doeken omvat, inclusief de twee bovengenoemde. Niet zo heel gek als je nagaat dat hij ook beeldhouwer, architect, muzikant, ingenieur en natuurwetenschapper was in zijn 67 jaar durende leven. Toch is het niet zijn brede belangstelling die ons tegenwoordig zo bezighoudt.


Het Laatste Avondmaal - Leonardo da Vinci
Jezus en de discipel aan zijn rechterhand vormen samen een M, refererend aan Maria Magdalena. Rechts in de compositie schilderde Leonardo zichzelf in een symbolische afkerende positie. Slechts een aantal van de vele tekens in het stuk, uitgelegd in de documentaire.


Leonardo verstopte zijn kijk op de wereld op cryptische wijze in zijn werk. Iets wat niet zo raar is, gezien het feit dat zijn ideeën alles behalve strookten met die van een vrome christen, en de kerk destijds een grote greep op de samenleving had. Een snelle blik op het Het Laatste Avondmaal haalt niet veel uit, maar een grondige inspectie laat toch de nodige 'toevallige' tekens zien. Wat is er allemaal gaande in de waarschijnlijk meest controversiële beschrijving van het laatste avondmaal van Jezus Christus? En waarom lacht de vrouw in De Mona Lisa eigenlijk? In de documentaire Unlocking da Vinci’s Code geven verschillende experts er hun kijk op.

Toch zijn het niet de codes van het Italiaanse genie waar hun voornaamste belangstelling naar uit gaat. Slechts een kwart van de tijd wordt besteed aan Da Vinci, de rest van de 60 minuten durende informatieve film schenkt aandacht aan de geheimen over de christelijke kerk die Da Vinci zou hebben geweten, en derhalve in zijn werk heeft gestopt. Jezus Christus was getrouwd met Maria Magdalena, ze hadden een kind en hun nageslacht loopt tot op de dag van vandaag rond over de wereld. En wat te denken van de grillige geschiedenis van de Heilige Graal, de verhalen rond de Tempeliers en de mogelijke chantage van de kerk. Ieder voor zich onderwerpen met de nodige mystieke waarde. Stof voor de nodige speculaties.

Niet meer en niet minder. “Eeuwenlange samenzweringen ontmaskerd”, is een aanlokkelijke gedachte. “Unlocking Da Vinci’s Code onthult de grootste mysteries van onze tijd en de diepste geheimen van ons verleden”, nog zo’n mooie. Maar verder dan een dergelijke aankondiging op de achterzijde van het doosje komt het niet. Ironisch genoeg eindigt de documentaire ook met ‘misschien komen we er wel nooit achter’, een uitspraak die terugslaat op het voorafgaande uur. De titel is misleidend en maakt schaamteloos gebruik van Da Vinci's bekende naam. Iets wat overigens niet wil zeggen dat de documentaire niet een paar goede benaderingen op een van 's werelds grootste geheimen weer geeft, die zeker een kern van waarheid kunnen bevatten. Stof tot nadenken.


Regio: 2 (Europa, Japan)
Releasedatum: 08.11.2004
Geschikt voor: AL
Tijdsduur: ca. 60 minuten
Adviesprijs: 15,99 euro
Ondertiteling: Nederlands