Boek: Ann Cleeves- Onschuld.

FP-crew (FP-Crew)
Tien jaar later schrikt het dorpje Elvet aan de Engelse kust op uit haar kalme bestaan.En kalm en klein dorpje dat zoals blijkt uit het verhaal bol staat van de geheimen. De hoofdpersoon Emma is altijd in het dorpje blijven wonen, ze is getrouwd met James en heeft een kleine baby. Emma verdwijnt overdag veelvuldig in dagdromen, deze gaan veelvuldig over Abigail, je zou kunnen zeggen dat Emma in het verleden leeft. James weet hier niet precies mee om te gaan en hoe haar te bereiken, wat ook niet echt meehelpt is de moeizame relatie die Emma met haar ouders heeft.

Haar vader is een voorganger van de gemeente die ook in de gevangenis werkzaam was en haar moeder een stille muis die slaafs haar man volgt. Haar ouders verzijgen de moord op Abigail verder en kunnen Emma met haar gevoelens niet verder helpen.Dan bereikt het nieuws het dorpje dat de moordenares Jeanie Long zich heeft opgehangen in de gevangenis.Ze heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en was bezig met een procedure om vrij gelaten te worden.

De vader van Emma was daarbij in zijn functie als voorganger bij betrokken, hij geloofde echter niet in Jeanies onschuld en bracht dat ook zo naar de commissie die daar over ging naar voren.Hij was niet de enige die niet in haar onschuld geloofde, ook haar bloedeigen vader geloofde stellig in het toenmalige politieonderzoek en dus in haar schuld, hij is Jeanie ook nooit komen opzoeken in de gevangenis. Dan blijkt dat er zich bijna gelijktijdig met de zelfmoord van Jeanie een getuige heeft gemeld die kan aantonen dat ze onschuldig is, de vader van Jeanie raakt in grote verwarring en gaat naar de kerk om de voorganger te bespugen, hij verwijt hem te weinig moeite voorJeanie te hebben gedaan, en maskeert daarmee ook zijn eigen falen naar zijn eigen dochter toe.

De zaak wordt heropend door Vera Stanhope, een Ma Flodderachtige detective die lezers zich nog wel kunnen herinneren uit het vorige boek van Anne Cleeves "Lokvogel" Deze detective is zeer doortastend en weet als geen ander dat er fouten gemaakt zijn, uit gemakzucht door haar voorgangers, deze wilden de zaak snel rond hebben en hebben de boel niet echt goed onderzocht, er was een verdachte en die werd meteen schuldig bevonden omdat ze geen sluitend alibi had. Jeanie moest het wel zijn, kon niet anders, ze had een verhouding met de vader van Abigail en had een moeizame relatie met Abigail die er inderdaad voor zorgde dat haar vader de relatie uitmaakte.

Motief was dus: jaloezie.

Een mooi motief inderdaad ware het niet dat de getuige die nu ter tonele kwam Jeanie op het tijdstip van de moord op een geheel andere plek kon aanwijzen. Vera Stanhope komt door haar Flodder achtige uiterlijk erg vertrouwd over en eindelijk begint het dorp te praten, en dan blijken er heel veel geheimen in het kleine dorpje te bestaan.Het lijkt dat er schot in de zaak komt, maar dan wordt er weer een moord gepleegd, de broer van Emma, Chris, die net bekend heeft zo verschrikkelijk van Abigail te hebben gehouden wordt vermoord gevonden, en dan pas gaan het boek EN de zaak in een stroomversnelling verder...