CD: Herman Finkers - Zijn minst beroerde liedjes

Hans-Robert (Adagio)
Het opvallende aan Zijn minst beroerde liedjes is het feit dat de cd-box in totaal zestig liedjes bevat: dertig liedjes die 'zo Nederlands mogelijk' zijn en dezelfde dertig nummers in plat Twents. Het Twentse accent van Finkers is natuurlijk altijd al een kenmerk van hem geweest. De Twentse taal heeft pas vanaf 1995 echt grip op hem gekregen en hij vertaalt zijn voorstelling Geen spatader veranderd - waar hij op dat moment mee in de theaters staat - integraal in het Twents. Dit programma krijgt de titel Gen spatoader aans.

Finkers heeft de vertaalslag te pakken en het jaar daarop komt het album Zijn minst beroerde liedjes voor het eerst uit. Hij maakt nieuwe arrangementen van dertig liedjes uit zijn repertoire tot dan toe. Ook deze nummers vertaalt hij in het Twents waardoor er in totaal dus zestig 'nieuwe' liedjes onstaan. Deze neemt hij op met medewerking van verschillende muzikanten. Bij het album hoort een tekstboek (met teksten van zowel de Nederlandse als de Twentse nummers) waarin hij een eigen Twentse spellingswijze onder de titel 'n Eigenwiezen introduceert.

Ook zijn volgende theaterprogramma Kalm aan en rap een beetje wordt in het Twents vertaald: Heanig aan en rap wat is het gevolg. In 2003 zijn beide versies op dvd uitgegeven. Na deze show besluit Finkers in 1998 om voor onbepaalde tijd niet meer op te treden. Waren de optredens voor hem altijd een manier om tot ontplooiing te komen, nu ervaart Finkers het meer als een verstikkend keurslijf. Hij is niet meer nieuwsgierig naar het volgende programma en voelt aan dat hij zich zal gaan herhalen. Later kampt hij ook nog eens met gezondheidsproblemen: er wordt een bepaalde vorm van leukemie bij hem geconstateerd en Finkers krijgt ook nog eens anderhalf jaar Pfeiffer onder de leden.

De laatste tijd gaat het weer beter met hem. Hij schrijft nog steeds nieuw materiaal en had onlangs een rolletje in de serie Baantjer.