CD/DVD: Chimaira - The Dehumanizing Process

Sander (FLIPNEUS)
The Dehumanizing Process

Het belangrijkste gedeelte van de DVD is niet het optreden in 013, maar een documentaire over de band. Nu zijn er daar heel erg veel van, maar die van Chimaira verraste mij behoorlijk. In de documentaire volg je de band tijdens de productie van hun tweede album, 'The Impossibility Of Reason', waaruit vooral blijkt dat de band totaal niet tevreden is over hun eerste plaat 'Pass Out Of Existence'.

Niet alleen de band zelf staat in het daglicht, ook de mensen er omheen. De (voormalige) managers komen aan het woord, maar ook voormalig gitarist Jason Hager, die de band vlak voor het opnameproces van 'Pass Out Of Existence' moest verlaten omdat zijn vrouw zwanger was geworden.

Chimaira - The Dehumanizing Process - Mark in de studio

Na het productieproces komen de videoshoot van 'Down Again', de daarop volgende tours en interviews aan de orde. Het meest interessante stuk zijn de oefensessies met Ricky, de nieuwe drummer (die inmiddels de band alweer verlaten heeft). In dat stuk zie je hoe moeilijk iemand het heeft wanneer hij een band in komt rollen die al een tijd aan de weg timmert. En als je dat beest achter de drumkit hebt gezien tijdens de laatste tours, dan zul je je verbazen over de onzekerheid die Ricky uitstraalt. Ondanks de complimenten van de bandleden blijft hij ontevreden over zijn drumwerk. Omdat hij problemen heeft met zijn visum moet hij de band echter noodgedwongen weer verlaten.

Ondanks het feit dat er tijdens de documentaire ook wat live-materiaal te zien is besloot de band de tot dan toe ongebruikte tapes van het optreden in 013 vorig jaar te gebruiken voor de DVD. De kwaliteit ervan is echt super te noemen en ook het geluid is meer dan behoorlijk. Al met al is de DVD van behoorlijke kwaliteit, iets dat ik eigenlijk niet had verwacht van het toch nog redelijk kleine Chimaira. Het enige puntje van kritiek is dat de videos van de band niet zo heel erg bijzonder zijn, maar gezien het feit dat de band daar waarschijnlijk niet genoeg geld voor heeft kun je ze dat niet aanrekenen.

This Present Darkness

Toen ik de band leerde kennen door 'Pass Out Of Existence' baalde ik als een stekker dat hun demo, 'This Present Darkness', niet via legale wegen te verkrijgen was. Vorig jaar kon 'Lead Electonics' Chris Spicuzza echter melden dat er een re-release zou komen, mocht de band er de tijd voor hebben. Tot mijn grote vreugde hebben ze besloten 'This Present Darkness' bij de DVD te voegen, waardoor 'The Dehumanizing Process' zowel het meest recente verleden als het verre verleden van de band beslaat.

Chimaira - The Dehumanizing Process - Rob in 013

Het titelnummer, 'This Present Darkness' is één van de beste nummers die de band ooit heeft geproduceerd; met een betere productie zou het zo tussen het overige knalwerk van 'The Impossibility Of Reason' kunnen staan. Het grootste gedeelte van de nummers zul je echter wel herkennen, omdat dat de nummers waren die de basis vormden van 'Pass Out Of Existence'.

Mocht je één van de weinigen zijn die 'This Present Darkness' al in hun bezit hebben, dan heeft de versie die bij 'The Dehumanzing Process' wordt meegeleverd toch nog meerwaarde, daar er nog twee andere demo's op gezet zijn. Daarvan is 'Refuse To See' de betere. Wat echter opvalt aan het luisteren van 'This Present Darkness' is dat de band toendertijd al veel meer klinkt als 'The Impossibility Of Reason' en is het daarom erg vreemd te noemen dat de band met 'Pass Out Of Existence' zich aan de wereld toonde.