DVD: Aladdin

Lars (detulp050)
Het verhaal van Aladdin is geen Disney-creatie. Oorspronkelijk stamt Aladdin namelijk uit de 'verhalenreeks' van Duizend-en-één-Nacht. Qua inhoud heeft Disney natuurlijk wel één en ander versleuteld om het geschikt te maken voor een breed publiek, maar de basis is gebleven.




Aladdin is een straatjongen die zich bezig houdt met diefstal en vermaak op de markt in de stad van de sultan. Samen met zijn aapje Abu droomt hij ervan om in het paleis van de sultan te wonen. De Sultan, die samen met zijn dochter prinses Jasmine, adviseur Jafar en Jafars papegaai Iago in het paleis woont, heeft een groot probleem. Zijn dochter moet namelijk volgens de lokale wetten binnen korte tijd trouwen en alle kandidaten die hij voor haar heeft uitgezocht worden door haar of haar tijger binnen de kortste keren het paleis weer uitgewerkt. Dat is niet zijn enige probleem, want zijn adviseur, grootvizier Jafar, is op zoek naar een wonderlamp waarmee hij de macht van de Sultan over kan nemen. Hij heeft daarbij een probleem, want de grot waar de wonderlamp in te vinden is kan alleen worden betreden door een persoon die een karakter heeft als een ruwe diamant. Door zijn mystieke krachten komt Jafar erachter dat Aladdin de aangewezen persoon is om de lamp voor hem op te halen.




Aladdin weet van dit alles niets en heeft heel andere zaken aan zijn hoofd. Als hij op een dag ziet dat een meisje wordt beschuldigd van diefstal, helpt hij haar te ontsnappen. Ze brengen samen de dag met veel plezier door, maar Aladdin weet niet dat hij de prinses voor zich heeft, die ontsnapt is uit het paleis om te ontkomen aan de pogingen van haar vader om haar uit te huwelijken. Hun romantische dag krijgt echter geen gevolg omdat Aladdin in opdracht van Jafar wordt aangehouden en voor Jafar de lamp uit de grot moet halen. Eenmaal ter plekke weet Aladdin de lamp te bemachtigen, maar door een valstrik raakt hij opgesloten in de grot. Als hij per ongeluk over de wonderlamp wrijft, komt de Geest tevoorschijn en vertelt Aladdin van de drie wensen die hij mag doen. Dat is het begin van een hoop avonturen van Aladdin, Abu en Jasmine!