CD: The Stills - Logic Will Break Your Heart

Sander (FLIPNEUS)
The Stills - Logic Will Break Your HeartDat The Stills bestaan hebben ze vooral te danken aan een goede vriend van Tim Fletcher, de zanger/gitarist van The Stills. Die vriend was in financiële nood geraakt en had geld nodig, dus kocht Tim zijn soundrecorder, met de hulp van drummer Dave Hamelin. Met behulp van die soundrecorder wisselden Fletcher en Hamelin hun muzikale ideeën uit. Het schrijven van muziek beviel hen zo erg dat ze full-time muzikanten wilden worden.

Om dat te bereiken rekruteerden ze gitarist Greg Paquet en bassist Oliver Crowe. Montreal zou voor de band echter snel te klein blijken en ze besloten te verkassen naar New York. Daar tourden ze met de Yeah Yeah Yeahs en werden ze grote vrienden met de mannen van Interpol voordat ze een contract kregen aangeboden.

De opvolger van hun debuut-EP 'Rememberese', 'Logic Will Break Your Heart', heeft dan ook eenzelfde soort sound meegekregen als Interpol. Het geluid van The Stills heeft echter wel gewoon een eigen karakter. Waar Interpol opzwepender is, zijn The Stills een stuk melancholischer van aard. Dit komt deels door het treurige gitaarwerk van Paquet, maar vooral door de stem van Fletcher, die zelfs de meer opzwepende nummers erg droevig kan laten klinken.

Dat is geen negatief punt, let wel. 'Logic Will Break Your Heart' is sowieso geen plaat die je op gaat zetten als je opgevrolijkt wil worden omdat je net een kutdag achter de rug hebt gehad. In dat opzicht past de stem van Fletcher dus perfect in het geheel dat The Stills uit willen dragen.

Omdat Fletchers stem, net als die van de zanger van The Strokes, niet erg aanwezig in de mix staat vergeet je af en toe naar de teksten te luisteren. Dat is eigenlijk een doodzonde om te begaan bij The Stills. Zelfs als het tekstueel erg simpel is, zijn The Stills een genot om naar te luisteren, zoals op de huidige single 'Still In Love Song'. Niet alleen zijn de teksten van Fletcher hier zo raak, zo schattig, maar ook de muziek past perfect bij de melancholiek die het hele nummer uitdraagt; gedragen door het prachtige riffje van Paquet en de heerlijke baspartij van Crowe is dit nummer naar mijn mening één van de beste nummers van dit jaar.

The Stills - Logic Will Break Your Heart

Laat je echter niet verleiden om te zeggen dat The Stills een band is die louter romantische liedjes schrijft. Zoals het een gitaarband van tegenwoordig betaamt zijn sommige nummers politiek geëngageerd. The Stills verwerken het echter op een andere manier. In plaats van de misstanden van deze wereld direct aan te kaarten verpakken ze het in liefdesnummers. De opener van het album, 'Lola Stars And Stripes' is bijvoorbeeld tegelijkertijd een ode aan de muze van The Stills, Lola, als een klaagzang over de dreiging die er op dit moment over de wereld heerst.

De eerste single die van 'Logic Will Break Your Heart' uitkwam, 'Changes Are No Good', is het hoogtepunt van het album; een beschrijving van persoonlijke veranderingen verpakt in een metafoor die beschrijft dat de wereld zelf ook niet zal veranderen. En als je als band dan ook nog weet af te sluiten met het prachtige 'Yesterday Never Tomorrows' lever je als band een droomdebuut af.