Interview: Jeroen Kijk in de Vegte

Angel (Angelic1)
Je presenteert sinds kort Veronica Vibes; heb je zelf iets in te brengen of is 't puur teksten van de autocue aflezen? En voel je je als Bob Saget als je een geforceerde grap moet oplezen aan het eind van zo'n van internet geplukt filmpje? [red: Inmiddels is Veronica Vibes gestopt, ten tijde van het interview was dit nog niet bekend]
Ik ben Vibes gaan doen juist omdat ik zelf kon meedenken. Een programma waar ik geen inbreng in heb, zal ik niet zo snel doen. Dagelijks waren Jorinde en ik al in de ochtend op de redactie om mee te denken en te schrijven aan het programma. En ik kan me eerlijk gezegd geen moment herinneren dat ik me ongemakkelijk heb gevoeld over een item of een filmpje in het programma. Het programma had weinig pretenties, maar dat was precies wat we wilden. Misschien dat je mijn af en toe cynische toon verkeerd hebt begrepen.

Je programma Vibes wordt niet echt goed bekeken. Speelt dat een rol bij je?
Natuurlijk zou je willen dat alles wat je doet onmiddellijk in goud verandert. Maar het risico hoort in dit geval een beetje bij de keus die ik heb gemaakt om naar Veronica te gaan. Ik wilde nieuwe dingen gaan doen. Kijken wat ik nog meer leuk zou vinden om te doen behalve radio. Veronica is nog niet eens een jaar bezig. Dat betekent dat je met z'n allen enorm zoekt naar de toon van de zender, welke programma's daar bij horen en welke niet. Bedenken, bouwen, breken. En soms lukt het wel en soms niet. Vibes is niet per se 'mislukt'. Er waren regelmatig afleveringen die bekeken werden door 300.000 mensen. En dat is voor Veronica (afgelopen voorjaar) best veel. Maar over het algemeen scoorde het niet al te best. Jammer, want het was leuk, maar nu gaan we door! En ik weet zeker dat er binnen nu en een jaar een programma bij zit dat helemaal da bomb is. En de zender Veronica ligt enorm goed op koers.

Ben je gevraagd om mee te gaan met Ruud naar Radio 538? En waarom heb je dat dan niet gedaan als dat gevraagd is?
Ruud en ik hebben heel lang gefilosofeerd over allerlei varianten. Zenders, combinaties, uitzendtijden, etc. Uiteindelijk voelde Ruud zich het lekkerst bij 538. Alleen had ik niet zo'n klik met die zender. Ook had ik in de loop van de tijd steeds meer het gevoel dat ik iets anders wilde gaan doen. Ruud en ik hebben bijna 5 jaar ruuddewild.nl gemaakt voor BNN. Dat was te gek maar ik was een beetje bang dat als ik het nog eens 5 jaar zou gaan doen, dat het dan een sleur zou worden. Dat ik op de automatische piloot zou gaan vliegen. We hebben een waanzinnige tijd gehad, de meest idiote dingen meegemaakt, maar ik wilde verder.

Hoe vind je dat Ruud de Wild het nu doet op 538?
Ik hoor Ruud niet dagelijks, maar dat wat ik heb meegekregen klinkt goed. Ik vind het knap dat hij al zo snel zijn echte 'Ruud-stijl' gevonden heeft.

Op radio Veronica, toentertijd met Robert Jensen nog, waren jullie met
z'n vieren. Wat was precies de reden waarom je daar weg ging?

In mijn laatste dagen bij Veronica FM was Robert er al een hele tijd niet meer bij. Die was op een soort 'sabbatical'. Ik deed het programma met Jan Paparazzi en Edwin Ouwehand. Dat ging super en het scoorde goed. Maar de toekomst was onzeker. Qua programma en zender. En toen belde Ruud. Hij was net bij BNN radio gaan doen en of ik samen met hem de uren tussen 4 en 6 wilde gaan vullen. We hadden een paar keer gegeten en gebeld en zaten enorm op 1 lijn qua humor en wat we zelf leuk zouden vinden op de radio. Ook vond ik BNN een stoere club en voila: De keus was gemaakt: in januari 2000 trad ik in dienst bij De Kleinste Familie Van Nederland.

Bij Rinkeldekinkel doe je o.a. de showbizzroulette. Ook komt daar de laatste dagen een item voorbij waarin iemand een wat mij betreft erg geslaagde imitatie ten beste geeft van Noraly Beyer. Ik ben heel benieuwd of er een reactie van Noraly hierop is geweest! Hebben jullie iets hierover gehoord (al dan niet in de wandelgangen)?
Gheghe! Ik zag de echte Noraly regelmatig op het MediaPark. Ik durfde d'r niet aan te kijken omdat ik bang was dat ze m'n kop eraf zou slaan om de imitatie. Er is zelfs een moment geweest dat er plannen waren om samen met Noraly naar Suriname te gaan voor een TV-programma. Ik heb haar toen een aantal keer aan de telefoon gehad en ik kreeg de indruk dat ze geen idee had dat ze werd nagedaan op de radio. Voor mijn laatste uitzending op 3FM is Astrid de Jong daadwerkelijk naar haar toe gegaan om haar te vragen wat ze ervan vond. Haar reactie was even ontluisterend als grappig. Ze had er nog nooit van gehoord en toen ze een fragment hoorde zag ze de humor er niet van in. Ze herkende zichzelf absoluut niet! Al vond ik haar verschijning op het MediaPark altijd wat norsig; het is een sympathieke vrouw en ze heeft absoluut humor.