CD/DVD: Party Animals: Gang of Four

Roy
Het verhaal van de Party Animals begint in 1995 als producers Flamman & Abraxas (F&A) vier gabbers gebruiken voor hun clip “I wanna be a hippy” van Technohead. Van deze vier is alleen Remsy tegenwoordig nog steeds een Party Animal. “I wanna be a hippy” bereikte de nummer één positie in Nederland en een aantal andere Europese landen. De CD, waarop alle nummers in chronologische volgorde staan, begint uiteraard met dit nummer.

Het tweede nummer op de CD is het eerste nummer dat onder de naam Party Animals is opgenomen, “Have you ever been mellow”. De clip is opgenomen in en rond de club Amnesia in Amsterdam. Rond de release van deze clip was ook de lancering van TMF, en dit was voor beide partijen een goede zaak natuurlijk.

Buiten de latere tracks op de CD is track drie de enige onbekende voor mij. “Boys don’t cry” dat uitgebracht is onder de naam Tekno Maffia is uiteraard een productie van F&A en alleen in Duitsland uitgebracht. Het is ook meteen het saaiste nummer op de CD.

Nummers vier en vijf zijn gelukkig weer twee Party Animals knallers “Hava Naquila” en “Aquarius” overtroffen het succes van “Have you even been mellow” dik en waren wereldwijd grote hits. De Party Animals waren here to stay!

Naast alle nummers die onder de naam Party Animals waren uitgebracht staan er op deze CD uiteraard ook nummers die F&A onder hun eigen naam uitbrachten (samen met MC Remsy of MC Lynx). Deze waren “Good to go” (van de film “Alles naar de klote”), “I’ll be your only friend” en de cover van LL Cool J, “I need love”. Hiervan zijn de eerste twee zeker goed te doen, ze zijn wat harder dan de nummers van de Party Animals en dat is een lekkere afwisseling. “I need love” is slecht, R&B en Happy Hardcore is geen goede combi.

De rest van de gewone nummers zijn allemaal nummers van de Party Animals; het wat sloom overkomende, maar oh zo heerlijke nummer “We like to party”, mijn persoonlijke favoriet “Atomic”, waar Michael geintroduceerd werd, de cover van Sinatra “My way” en het laatste bekende old skool nummer “Hawai 5-0”. Ook de nummers die de terugkeer van de Party Animals betekenden staan uiteraard op deze compilatie, “Life is short” en “Xanadu”. Deze twee nummers waren eigenlijk alleen populair op The Box, want op bijvoorbeeld TMF zaten ze niet in de playlist. Zonde, want het zijn best leuke nummers, alleen niets in vergelijking met die uit de gloriedagen van weleer.

Verder op de CD staat een nummer van de Mini Animals, “Get up, stand up”, welke uitgebracht was voor Unicef in ’97. De Mini Animals waren destijds 10-13 jaar en twee van hen zijn nu lid van de ‘grote’ Party Animals (Youri en Jordi).

De laatste paar nummers kunnen beschouwd worden als bonus nummers. Het zijn nummers die nog niet gereleased zijn zoals een remix van “Have you ever been mellow” en een nieuw nummer, “High on the Hill”. Beide zijn een stuk harder dan de rest, geen happy hardcore meer, maar meer richting gabber. Ook “Buddha shop”, dat regelmatig gebruikt werd tijdens optredens, maar dus ook geen release kende, is redelijk hard en zou best gebruikt kunnen worden in hardcore sets.

Er volgen nog twee experimentele tracks “Real life” onder de naam van F&A en “Blow your brains out” die onder de naam P.A. Posse staat. Beide zijn vooral erg vaag en duister. Deze twee hebben niet veel meer te maken met wat wij kennen als Party Animals tracks, het zijn rasechte hardcore tracks.

De uitsmijter van de CD is de “Total Confusion” hitmix. Hier komen alle hits nog eens in een goede mix langs. Prima gemixt en ze komen allemaal langs. Veel beter dan bijvoorbeeld de hitmix van DJ Paul Elstak. Deze CD versie verschilt overigens iets van de TV versie die te zien is op vooral The Box.