Wat gebeurde er deze week - Week 22

Arjan (Yosh)
Voor de tweede keer binnen een tijdsbestek van 11 dagen werd er in de Nederlandse onderwereld een meningsverschil opgelost door middel van een liquidatie. Opnieuw een slachtoffer in de gangsteroorlog op Hollandse bodem. Wat is er aan de hand?


De vluchtauto werd compleet uitgebrand teruggevonden


Slechts anderhalve week na de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra werd Nederland weer opgeschrikt door een aanslag. Dit maal was Gijs van Dam junior het slachtoffer. Hij werd in Zandvoort in zijn auto neergeschoten, en overleed niet veel later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De dader is onmiddellijk na de schietpartij bij een andere man in de auto gestapt, waardoor hij aan de politie wist te ontkomen. De vluchtauto is inmiddels teruggevonden, in brand en zonder de dader. Een zoektocht naar de verantwoordlijken heeft tot nu toe nog niks opgeleverd.

De geslaagde liquidatie van Gijs van Dam junior is de achtste in een reeks aanslagen binnen de top van het hoofdstedelijke drugsmilieu. Eerder waren er liquidaties, of pogingen daartoe, van Jan Femer, Sam Klepper, Cor van Hout, Magdi Barsoum, John Mieremet, Willem Endstra en op dezelfde van Dam. Alle slachtoffers hebben met elkaar gemeen dat zij elkaar kenden en regelmatig zaken deden in hetzelfde criminele milieu.

Het is niet de eerste keer dat er een aanslag is gepleegd op Gijs van Dam jr. In december 2002 raakte hij invalide na een aanslag op zijn leven. Sindsdien zat hij in een rolstoel. In oktober 1985 werd de toen 18-jarige Gijs van Dam ontvoerd en vastgehouden in een woning in Lelystad. De bende wilde 8 miljoen gulden losgeld van de oude Van Dam. De jongen kwam echter vrij zonder dat er iets was betaald. Vlak na de ontvoering van zijn zoon werd Gijs van Dam sr. opgepakt toen hij samen met Sam Klepper werd betrapt bij het uitladen van een busje met hasj. Klepper werd in oktober 2000 in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. In de jaren zeventig en tachtig was Van Dam sr. een grote naam in de Amsterdamse onderwereld wat betreft de import van hasj. Hij werd begin jaren tachtig in Frankrijk veroordeeld tot twintig jaar celstraf, maar kwam na een paar jaar al weer vrij.

Amsterdam en omgeving worden al jaren geteisterd door een golf van liquidaties en aanslagen in het misdaadmilieu. Politie en justitie zijn er tot dusver niet in geslaagd zaken op te helderen en de daders voor de rechter te brengen. Uitzondering is de verdachte van de moord op de Bulgaarse crimineel Constantin Dimitrov die donderdag voor de rechter verscheen. Het Openbaar Ministerie eiste achttien jaar celstraf. Die eis was zo hoog om potentiële huurmoordenaars af te schrikken, zei officier van justitie A. van Dam donderdag.