Film: The Day After Tomorrow

Noud de Greef (gr8w8)
Tijdens een expeditie op de Noordpool ziet Jack Hall een enorme ijsschots afbreken, voor hem eigenlijk niet meer dan nóg een teken dat het broeikaseffect dramatische gevolgen aanneemt. Terwijl iedereen zich alleen druk maakt over opwarming en klimaatverandering, kijkt hij in een andere richting. Hij is bang voor een nieuwe ijstijd, doordat de noordelijke Golfstroom ten gevolge van het afbrokkelende ijs zal stoppen. Hierdoor wordt de warmte van de tropen niet meer weggevoerd en zal het noordelijke halfrond bedekt worden door een laag ijs. Althans, dat is zijn theorie. Maar ach, als het al waar is, zal het over tientallen jaren pas zover zijn, dus niemand maakt zich er erg druk over. De Amerikaanse president lacht nog wat over Kyoto en uiteindelijk gebeurt er niets.


Maar dan vallen er in Tokio hagelstenen zo groot als voetballen en in Delhi sneeuwt het midden in de zomer. Toeval? Jack krijgt een telefoontje van een bevriende collega. Op meerdere plekken is de temperatuur van het zeewater gigantisch gedaald en Jack beseft dat zijn doemscenario echt is, zelfs nog erger. Drie grote stormen, elk vergelijkbaar met de rode vlek op Jupiter, bedekken de gehele hemisfeer en trekken de ijskoude bovenste luchtlaag naar beneden, wat alles binnen luttele seconden doet bevriezen. Binnen enkele uren zal een groot deel van Amerika bedekt zijn met een laag ijs. Oh, en ondertussen de rest van het noordelijke halfrond ook.


Hij probeert zo snel als hij kan iedereen te waarschuwen, en weet de president uiteindelijk te overtuigen tot een massale evacuatie. Helaas te laat voor velen boven een bepaalde lengtegraad en ook voor zijn zoon, die in New York zit. Maar als doorgewinterde poolreiziger laat hij zich niet tegenhouden door een beetje sneeuw en ijs. Op naar New York...