Boek: Giphtaal

Jeroen (CosmoKramer)
Wim Daniëls is in 1954 geboren in Aarle-Rixtel in Noord-Brabant. Daniëls is begonnen op de MAVO, heeft vervolgens de HAVO afgerond, is toen doorgestroomd naar een lerarenopleiding en heeft daarna een universitaire opleiding afgerond.

Van 1988 tot 1994 heeft Daniëls als docent taalvaardigheid en tekstwetenschap aan enkele universiteiten gewerkt. Sinds 1994 houdt hij zich fulltime bezig met schrijven en vertellen over taal.



Van zijn hand zijn inmiddels al meer dan 40 boeken verschenen. Hij schrijft romans voor jongeren, waarvan er 2 ooit zijn genomineerd door de Kinderjury. Ook schrijft hij non-fictie voor kinderen, maar het overgrote deel van zijn boeken behandelt taalverschijnselen en taalregels voor volwassenen.

Zijn laatst verschenen werk is de Prisma Taalkalender 2004, een scheurkalender met elke dag een taalkwestie. Daarvoor een werk over de geschiedenis van de Nederlandse taal in Vlaanderen. Daarvoor verscheen “Schrijven voor Kinderen”, een handboek voor mensen die een kinderboek willen schrijven.

Meer werk van hem is onder andere:
Ollieklonje (2002)
Gids voor de eindredacteur (2002)
Van Dale Junior Spreekwoordenboek (2001)
Sms teksten, smileys en sites (2000)
Komkom, tuuttuut, hoho (2000)
Slaplantjes (2000)
Boerenkoolvoetbal (2000)
De kuitbreuk van Romario en andere taalanekdoten (1999)
Juniorspellingwijzer (1999)

Taal, en dan voornamelijk de Nederlandse, is dus zonder twijfel Wim Daniëls’ grootste passie. In zijn laatste boek is Ronald Gipharts taal door de taalkundige onder de loep genomen.