CD: Mona Lisa Smile OST

Hans-Robert (Adagio)
Ik weet het nog goed. Opa en oma vertelden er over. Vroeger. Vroeger scheen je nog echt goede muziek te hebben. Beroemde artiesten als Doris Day, Nat King Cole en Bing Crosby waren op ieder radiotoestel te horen. Wie kent hun zoete liedjes onder begeleiding van bigbands en jazz-combo's niet? Te veel mensen, denk ik....

De soundtrack van de film Mona Lisa Smile probeert hier verandering in te brengen. Dit album staat vol met covers van oude hits van vroeger zoals I've got the world on a string, I'm beginning to see the light en natuurlijk Mona Lisa. Deze zogenoemde 'standards' worden gezongen door hedendaagse artiesten zoals Seal, Tory Amos, Macy Gray, Chris Isaak en Celine Dion. Uitzondering op de regel is het nummer The heart of every girl van Elton John. Dit is de enige niet-cover op de CD.

Het mooie is nu dat alle artiesten op dit album geprobeerd hebben de originele nummers zo goed mogelijk te benaderen. De behoefte aan eigen inbreng is in tegenstelling tot wat je vaak hoort helemaal afwezig op dit album. Dat is best wel opmerkelijk en prettig voor de verandering.

Seal komt met zijn versie van Mona Lisa griezelig dicht in de buurt van Nat King Cole zelf. Celine Dion is ook op een positieve manier niet haarzelf met haar Bewitched en ik ben vooral onder de indruk van Tori Amos. Haar versies van You belong to me en Murder he says zijn echt juweeltjes geworden. Persoonlijke favoriet is The Trevor Horn Orchestra met Istanbul (not Constantinople). Wat een leuk nummer is dat toch.

Ik heb echt genoten van dit album, en dan heb ik de film nog niet eens gezien. De nummers weten echt een lekkere fifties-sfeer op te roepen. We vergeten dan stiekem even het nummer van Elton John, alhoewel dat ook zeker een aardig nummer is dat niet op de CD misstaat.