CD Review: Zebrahead - MFZB

André (Dr.E)
"Justin thanks... Blah Blah Blah Blah... Especially Blah Blah Blah Blah... and finally beer." Zomaar een quote uit de inlay van MZFB, het vierde album van Zebrahead, die meteen de pretenties van dit album en tegelijkertijd van de hele band verwoordt.

De muziek van Zebrahead is er ook niet om de wereld te verbeteren of om invloed op de politiek uit te oefenen: nee, de muziek van Zebrahead is compleet pretentieloos.

"Pretentieloos, maar wel heel erg leuk!", zou eigenlijk een betere beschrijving zijn van MZFB. Nummer na nummer is het puur plezier dat je boxen verspreiden. Soms hard, snel en agressief, zoals in In To You, soms wat rustiger en langzamer (Expectations).

Een vergelijking tussen dit album en het onlangs verschenen 'Splinter' van The Offspring ligt voor de hand. Het album dat The Offspring maakte lag geheel in de lijn der verwachting en voldeed aan de (niet al te hoge) eisen die er nog aan deze band gesteld mogen worden.

Van MZFB had ik echter nauwelijks een verwachtingspatroon. Met in mijn achterhoofd een ultracommercieel playboyhitje zette ik deze plaat dan ook aan, waardoor deze misschien alleen maar mee kon vallen. Dat hij dat ook deed, had niet alleen met mijn minieme verwachtingen vooraf te maken, maar zeker zoveel met de kwaliteit van dit schijfje.

The Offspring kan namelijk zeker nog wat leren van Zebrahead als het gaat om up-tempo, raggende, pakkende, vrolijke, pretentieloze punknummers. Waar de formatie rond Dexter Holland nog wel eens onvervalste zeikmuziek wil maken, zit haast elk Zebrahead nummer vol energie (de ietwat sentimentele afsluiter Dear You (Far Away) daargelaten).

Helaas kleeft er wel een minpuntje aan deze CD. De composities zijn namelijk niet van dien aard dat je elke keer weer wat nieuws in de nummers zult ontdekken. Na maximaal drie keer luisteren ken je de nummers van A tot Z (een oplettende luisteraar zal dan zelfs alle simpele teksten kunnen onthouden), waardoor er weinig spannends overblijft voor latere luisterbeurten. Een beperkte houdbaarheid dus.

Af en toe MZFB over je boxen kan gelukkig helemaal geen kwaad; integendeel! MZFB laat de zon schijnen op een regenachtige dag, maakt rauwe bonen zoet en laat je je zorgen vergeten! Missie geslaagd voor Zebrahead dus!