Interview: Twiggy (A Perfect Circle)

Michel (TripleM)
Om te beginnen, wie interview ik nu? Is dat Jeordie White of Twiggy Ramirez?

Gewoon mijn eigen naam, Jeordie. Ik ben van de naam Twiggy afgestapt toen ik verder ging met A Perfect Circle. Net als de andere leden, het leek me namelijk wel zo passend.

En als mensen je Twiggy noemen, vind je dat erg? Of maal je er niet om? Je bent immers 10 jaar lang in Marilyn Manson onder die naam bekend geweest.

Och, daar maal ik absoluut niet om. Manson is een deel van mijn verleden, en een naam die je daarbij hebt gedragen, 10 jaar maar liefst, hoort daar gewoon bij. Dat mensen me Twiggy Ramirez noemen in plaats van mijn eigen naam vind ik dan ook geen sneer.

Hoe ben je precies bij A Perfect Circle terecht gekomen?

Ik ben al lang bevriend met Billy Howerdel, en ik raakte tijdens een feestje bevriend met Josh, de drummer. Hij vertelde me dat ze nog een bassist nodig hadden, en daar was ik, het klikte perfect.

Was het niet flink wennen, na 10 jaar een nieuwe band?

Ja en nee. Aan de ene kant is alles heel anders, maar na 10 jaar was ik wel aan iets 'nieuws' toe. Alle grote bands splitsen na 10 jaar. Bij Manson was alles zo vanzelfsprekend, er kwam veel meer emotie bij kijken. Bij APC is alles wat professioneler. Daarmee bedoel ik niet dat APC 'beter' is, maar omdat iedereen al veel ervaring heeft in verschillende bands heb je veel kennis in huis. Bij Manson deden we ons ding, bijna alles lag al vast, of had je al vele malen gedaan.

Maynard staat niet graag in de spotlights, zowel op het podium als erbuiten. Hoe is hij eigenlijk back-stage?

Hij een goede gozer, hij wil de aandacht van mensen niet op hem richten, maar op de muziek. Die vindt hij veel belangrijker. Maar hij houdt er ook van om mysterieus te zijn, dat is een beetje zijn aard denk ik.

Iets heel anders, jullie CD is recentelijk gelekt op internet. Ik neem aan dat jullie er niet echt blij mee zijn?

Niet bepaald nee, maar aan de andere kant, het is onvermijdbaar. Vroeg of laat verschijnt een CD wel op het net. Het is jammer dat de CD te vroeg online verscheen, maar aan de andere kant is het weer een kans voor een boel mensen om met nieuwe stijlen en muzieksoorten in aanraking te komen.

Dus bijvoorbeeld het sharen van muziek in het algemeen, vind je dat net zo min erg?

Ik vind het wel erg, in die zin dat er wel degelijk een boel geld wordt misgelopen door het kopiëren. Geen CD verkoop leidt uiteindelijk tot geen geld, en dan houdt het als band snel op. Het heeft twee kanten eigenlijk. Aan de ene kant is er de muzikant, maar ook de luisteraar, en ze kunnen feitelijk niet zonder elkaar. Zelf download ik mijn eigen nummers via die Apple-store, iTunes, en ik kan me goed voorstellen dat mensen veel gaan downloaden als ze zoveel muziek tot hun beschikking hebben, betaald of gratis.