Theater Review: Alex d'Electrique - Gaga

Mariët (Meiske78)
Alex d'Electrique is een in 1980 opgericht toneelgezelschap dat vooral fysiek en rauw theater wil maken. Inspiratiebronnen voor de theatermakers zijn: Monty Python, tekenfilms van Tex Avery, Pop, Performance Art, futurisme, dadaďsme, fluxus, B-films en 'alle verhalen die door de Europese cultuur dwarrelen'. In 23 jaar zijn er talloze voorstellingen gemaakt door de groep (ik zag bijvoorbeeld Woyzeck en de Blokhut), soms op basis van een bestaande tekst, vaak met een tekst die geschreven is door Ko van den Bosch. Samen met Raymonde de Kuyper, Wim Conradi en Martin Hofstra vormt hij de vast kern van Alex d'Electrique.



In het persbericht over de voorstelling staat het volgende: "GAGA speelt in een white-trash milieu, waarin Sjon, een armoedige god, probeert te redden wat er te redden valt. Zijn vrouw ligt in coma, zijn zoon aan de ketting en wanneer beiden tot leven komen besluit Sjon de schepping terug ongedaan te maken:

SJON:
Ik draai de hele schepping terug
Ik begin met een rustdag
omdat ik gisteren te veel gezopen heb
maar morgen
let op morgen
draai ik alles weer terug
Ik moord iedereen uit
Ik sloop de wijk
Ik maak van alle dieren weer eencelligen
en van de dag en de nacht maak ik weer één groezelige massa
Hup klaar
Water en aarde ook weer door elkaar
Ja ik ben kwaad!
Ik ga slapen




In een wereld waarin utopieën ruimschoots over hun uiterste verkoopdatum heen zijn, graaien de personages in GAGA wanhopig om zich heen naar restjes droom, liefde en hoop. Terwijl ze dat doen produceren ze een hoop rottigheid en een paar sublieme dingen: juist zoals het in het leven gaat.

GAGA is een schofterige komedie over angst van de ene generatie voor de andere, losjes afgeweken van Calderóns 'Het leven een droom' met bovendien gesamplede stukjes Gombrowicz."

Ik ben dus benieuwd naar wat ik krijg voorgeschoteld...