Film Review: The Last Samurai

Rob (Fathom)
De bloedige strijd in de Amerikaanse burgeroorlog heeft een hoop schade achter gelaten. Kapitein Algren (Tom Cruise) is een veteraan en oorlogsheld geworden door deze burgeroorlog, en dat heeft z'n sporen na gelaten in het hoofd van Algren.



Op een dag wordt hij gevraagd door een afgezant van de Japanse keizer of hij de Japanse troepen wil opleiden in een westerse vorm, om de oude Japanse samoerai troepen van Katsumoto (Ken Watanabe) te verslaan. Kapitein Algren vertrekt naar Japan om daar het leger te leren schieten en de strategische manier van oorlog voeren.



Na een eerste strijd met de samoerai verliezen de Japanse strijdkrachten de slag en wordt Kapitein Algren gevangen genomen. Algren wordt opgenomen in het dorp van Katsumoto in het huis van z'n zus. Dit is de vrouw van een samoerai die door Woodrow in de slag is vermoord. Na een lang herstel komt Woodrow er achter wat de reden is waarom Katsumoto de oorlog tegen de keizer voert.



Katsumoto vindt dat de westerse invloed de oude Japanse tradities kapot maakt en die wil behouden voor het volk van Japan. Na zijn verblijf met de samoerai komt Kapitein Woodrow Algren voor keuzes te staan waar hij al eerder mee is geconfronteerd en die hij nu weer tegenkomt.