DVD Review: AC/DC Live At Donington

André (Dr.E)
Monsters Of Rock
'Live At Donington' bevat de registratie van het concert dat AC/DC gaf in augustus 1991 tijdens het 'Monsters Of Rock' festival in het Engelse Donington Park. Volgens Sony Music 'een van de meest memorabele rockconcerten ooit', volgens FOK! helaas niet.

Gezegd moet worden dat het concert indrukwekkend begint: voor een werkelijk immense mensenmassa begint Angus Young het kenmerkende riedeltje van Thunderstruck. Duizenden mensen schreeuwen 'Thunder!', om vervolgens uit hun dak te gaan bij de opkomst van zanger Brian Johnson (inderdaad, met die schorre stem).

Dat is het begin van een show die ruim twee uur duurt en waarin naast Tunderstruck ook nummers als Money Talks, T.N.T. Highway To Hell en For Those About To Rock (We Salute You) voorbij komen.

Typisch '80
Met de muziek zit het op dit schijfje dus wel goed. Maar goede muziek kan door een slechte uitvoering behoorlijk verpest worden. Gelukkig is dat bij deze DVD niet het geval. De band èn de samenstellers van deze DVD hebben namelijk behoorlijk hun best gedaan. De band speelt uitermate strak en het plezier spat van het scherm. Natuurlijk is het allemaal typisch jaren '80/'90, maar dat is juist de charme ervan.

De makers van de DVD hebben ervoor gezorgd dat het enthousiasme van de band overslaat op de kijker. Met 26 gebruikte camera's (volgens de DVDhoes is er 'gefilmd in 35mm Panavision') mocht dat eigenlijk ook geen probleem zijn natuurlijk. Van een helicopterview en een podiumoverzicht tot een close-up camera van bijvoorbeeld drummer Slade of basgitarist Cliff Williams: het zit er allemaal in en het ziet er allemaal even mooi uit.

Extra optie's
Waarschijnlijk dat daarom ook de optie is ingebouwd om bepaalde nummers vanuit één muzikant te bekijken. Zo kun je tijdens tijdens het nummer T.N.T. bijvoorbeeld het hele nummer gitarist Malcolm Young volgen. Helaas betekent dit niet dat Young constant recht in beeld te zien is, waardoor je bijvoorbeeld zijn gitaarspel eens goed zou kunnen bewonderen. Nee, in plaats daarvan zoeft hij zo hier en daar eens door het beeld en af en toe is hij zelfs helemaal niet te zien. Daarnaast lijkt de beeldkwaliteit bij het afspelen van deze optie lager dan tijdens het normale concert. De toegevoegde waarde van deze optie is mij dan ook niet helemaal duidelijk geworden.

Wat wel aardig is, is de mogelijkheid om een interview met gitaristen Angus en Malcolm Young, zanger Brian Johnson en bassist Cliff Williams te beluisteren. Hieruit wordt onder meer duidelijk dat dit voor hen een indrukwekkend concert was waar veel op het spel stond, mede doordat het spektakel met een batterij camera's werd gefilmd.

De laatste extra optie is een uitgebreide discografie, met daarin alle albums (inclusief tracklist) van AC/DC. De bandleden geven per album een kort commentaar. Helaas eigenlijk enkel interessant voor fans.

Eeuwigheidswaarde
Mocht je overwegen om de DVD aan te schaffen, dan zou het concert op zich dus voldoende reden daarvoor moeten geven: de extra opties stellen in feite namelijk niet zo veel voor. Gelukkig is er met het concert op zich, zoals ik al aangaf, niets mis. Mensen die bekend zijn met de muziek van AC/DC en die de muziek waarderen, zouden deze DVD zeker eens een kans moeten geven. Naast een superieure beeldkwaliteit beschikt deze DVD (althans, het concert zelf) namelijk ook over een prima geluid, in stereo of 5.1 Surround Sound.

De vraag is echter of fans van hedendaagse rockmuziek (waar ik mijzelf onder reken) de muziek van deze band zullen waarderen. Volgens mij heeft de muziek van AC/DC namelijk niet de eeuwigheidswaarde die muziek van bijvoorbeeld The Beatles, The Rolling Stones, Queen of zelfs Metallica wèl heeft. De moderne rockliefhebber zal daarnaast ook niet wakker liggen van een levensgrote opgeblazen halfnaakte vrouw, (Rosie, te zien tijdens het nummer Whole Lotta Rosie) en een beetje vuurwerk hebben we ook allemaal al eens gezien.