Theater Review: Dogtroep in Leidsche Rijn

Mariët (Meiske78)
Dogtroep, opgericht in 1975, is een Amsterdams gezelschap dat tot ver over de grenzen faam verwierf met grootschalige beeldende theatervoorstellingen, op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties. De groep maakt gebruik van beeld, spel en muziek, en nauwelijks van tekst. De locatie vormt vrijwel altijd het uitgangspunt voor de voorstelling, niet alleen de fysieke mogelijkheden ervan, maar ook de geschiedenis en de sociale context van een plek vormen de inspiratiebronnen waaruit Dogtroep de ideeën voor een voorstelling haalt.

De groep bestaat uit een vaste kern van 12 medewerkers, die per productie wordt uitgebreid met freelance medewerkers: muzikanten, ontwerpers, vormgevers, technici en acteurs. De thuisbasis van Dogtroep is een grote werkplaats in Amsterdam, maar meestal wordt op lokatie geproduceerd, binnen of in de open lucht.

Atom Tattoo in de Passenger Terminal te Amsterdam

Zo maakte Dogtroep de afgelopen jaren bijvoorbeeld voorstellingen op een sneeuwhelling in de Franse Alpen, een watervlakte in Sevilla, een scheepswerf in Amsterdam-Noord, een ziekenhuis in Groningen, de gloednieuwe Passenger Terminal Amsterdam, en op het Rode plein van Moskou. Soms ook in een theater, zoals de Navy Pier Skyline Stage in Chicago, het Archa Divadlo in Praag, of het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam waar Dogtroep in 1996 de produktie Dynamo Mundi maakte. Ook dan wordt het theater als locatie benaderd, en wordt de voorstelling speciaal voor die plek gemaakt.


Noordwesterwals

Dogtroep is een reizend gezelschap en werkt internationaal. In buitenlandse projecten werkt de groep samen met lokale kunstenaars, die soms later weer bij andere projecten worden betrokken.