CD: DJ Kayslay - The Streetsweeper Vol.2

Thijs (Tony_Montana67)

Hot 97 is een begrip in New York. Het is een radiostation waar men 24 uur per dag met hiphop bezig is. Als je als artiest veel gedraaid wordt, kun je er zeker van zijn dat je single hoog in de Billboards terecht komt. Funkmaster Flex, collega van Kayslay bij Hot 97, bracht in 1995 zijn eerste album uit de serie “The Mixtape, 60 minutes of Funk” op de markt. Het werd een groot succes en al snel volgden de delen twee, drie en vier. Helaas werd de kwaliteit steeds minder en er werd wijselijk besloten te stoppen met het uitbrengen van verdere delen.

Nu is het dus de beurt aan DJ Kayslay. Het leven van Kayslay, wiens echte naam Keith Grayson is, lijkt een echt ghettosprookje. Op jonge leeftijd kwam hij al in aanraking met criminaliteit, maar in eerste instantie leek het allemaal goed te komen. Hij liet zich gelden in de ondergrondse hiphop scene van New York begin jaren ’80, voornamelijk als DJ en grafitti-artiest. Maar in sprookjes gaat er altijd iets mis, dus raakte Kayslay verslaafd aan cocaïne. In eerste instantie leek hij z’n verslaving in de hand te kunnen houden, maar toen hij moest gaan stelen om z’n dagelijkse portie coke te bekostigen, eindigde hij in de gevangenis.

kayslay2

Daar kickte hij af en sindsdien had hij maar één droom. Hij moest en zou een eigen studio hebben en om dat te kunnen betalen had hij heel veel geld nodig. Nu verwacht iedereen waarschijnlijk een verhaal over een bankoverval of over drugshandel, maar dat gebeurde dus niet. Toen Kayslay vrij kwam begon hij langzaam maar zeker zijn reputatie als DJ op te bouwen. In 2000 kreeg hij grote bekendheid toen hij als scheidsrechter op mocht treden bij de battle tussen Nas en Jay-Z. Op zich lijkt dat niet zo belangrijk, maar op “Ether” van Nas en “Takeover” van Jay-Z gingen de beide heren nog stevig tekeer tegen elkaar. Toen Kaylsay ook nog een battle tussen Ja-Rule en 50 Cent organiseerde waaruit wederom een battle op plaat ontstond werd de interesse van Hot 97 gewekt. Hij kreeg er een eigen show, “The Drama Hour”, waarin hij regelmatig nieuwe battles organiseert.

Zijn droom van een eigen studio ging uiteindelijk ook in vervulling. Columbia Records bood hem een contract aan en vorig jaar kwam zijn debuutalbum “The Streetsweeper Vol. 1” uit. Ondanks de medewerking van mensen als Raekwon, Eminem, Mobb Deep, Eightball en MC Ren viel het album vies tegen. De beats waren vlak en leken voorgeprogrammeerd uit de computer te komen. Gelukkig heeft hij de kans zich te revancheren met deel twee uit deze serie “The Pain From The Game”.