Game review: Ratchet and Clank

Marco (MrSubtle)
Verhaal

Ratchet (een soort grote kat die op z'n achterpoten loopt) en Clank (een schattig mini robotje met grote groene ogen) ontmoeten elkaar wanneer Clank met zijn ruimteschip neerstort op de planeet van Ratchet. Het duo gaat samen op pad (Clank bevindt zich bijna het hele spel vastgebonden op de rug van Ratchet) om de plannen van de gevaarlijke Drek te dwarsbomen. Het klinkt misschien een beetje flauw, maar het maakt het spel toegankelijk voor kinderen en volwassenen.

Samen reizen ze 18 (!) planeten af op zoek naar wapens en andere tools die ze kunnen gebruiken bij hun speurtocht en hier kom je meteen bij een van de leukste features van het spel terecht. Onder wapens verstaan we hier namelijk geen machinegeweren en kruisbogen. Nee, je moet hierbij denken aan termen als "suckcannon", "hydrodisplacer" en "grind boots". De meeste wapens en tools (in totaal 36!) zijn voor Ratchet, maar ook Clank krijgt een aantal handige upgrades.

Speelbaarheid

Een uitstekende leercurve gecombineerd met een toegankelijke tekenstijl en duidelijke in-game help (die uitgeschakeld kan worden) maken het spel erg speelbaar voor bijna iedereen. Bijna iedereen? Ja. Het blijft een platformer en platformers vereisen enige handigheid.

Gelukkig hebben de makers van Ratchet and Clank veel geleerd van de fouten van anderen zodat het zelden nodig is een heel parcours opnieuw af te leggen omdat je bij de laatste sprong de afstand verkeerd inschatte. Dit maakt dat het spel zelden tot nooit irriteert! De auto-save zorgt er verder voor dat je zelden grote stukken "opnieuw" moet doen.