Concertreview: Van Katoen

Harry (Dinosaur_Sr)
Het relaas van Unkle [zwart] en Dinosaur_Sr [rood]

Wat hebben jullie nou allemaal voor stom shirtje aan? Ze waren zeker gratis", opent zanger Bas de No-BoBo party. Met een zwart No-BoBo 'sjirtje', waar de halve zaal in rondliep, legde Van Katoen haar publiek in de watten. Niet alleen een shirtje, ook het concertkaartje kreeg je gratis, als je een cd'tje op de site bestelde. Of als je een prijsvraag won die iedereen won, zoals veel fok!kers overkwam. Van Katoen legt haar publiek graag in de watten.

Wel een beetje raar. Zo'n eigenwijze band. Oorspronkelijk en wars van pretenties. Een verademing in het hedendaagse corporate-music-wereldje. Een zaal met een zooi fok!kers zonder dat je weet wie het zijn. Allemaal vreemde elementen. Eerlijk gezegd kende ik Van Katoen niet, anders dan de review van de cd door Unkle. Vandaar dat ik er compleet blanco tegenover stond.
Ze doen het allemaal zelf, die jongens Van Katoen: ze brengen hun eigen plaat uit, ze huren eigenhandig Tivoli af. Maar ze doen het zeker niet alleen voor zichzelf. In het cd-blik Doe het dan zelf zit namelijk ook nog een ander cd'tje: Alle 15 vet! Een verzamelaar met nummers van onbekende bandjes, waarvan Van Katoen vindt dat ze de moeite waard zijn. Na vier oude nummers gespeeld te hebben roept Van Katoen ze alle vijftien op het podium. De zaal stroomt leeg, het podium raakt vol. Enthousiast biedt zanger Bas alle vijftien bandjes een cdtje aan. Doe het dan zelf is nu officieel gelanceerd.

Het Utrechtse aan de band straalt al af aan de gitarist. Hij heeft een shirt van AC Milan aan, nr. 9. Van Basten toch? De eerste nummers nog wat aarzelend, maar na een paar nummers vliegen tot mijn grote verbazing opeens een paar t-shirts door de lucht. Nou zeg! Ik ben wel gewend dat wat biertjes het luchtruim verkiezen, maar iemand in het publiek heeft een collega-toeschouwer blij gemaakt met een zwart NoBoBo-shirtje cq. sjirtje.