CD Review: NOFX - 45 or 46 songs that weren't ...

Harry (Dinosaur_Sr)
Om het maar even aan het begin samen te vatten: NOFX is een punkrockband. Geen idee welke sub-sub-sub-stroming, daar ga ik niet zo over. Het is gewoon punkrock, vermengd met een dot (soms wat melige) humor, en een flinke wolk maatschappijkritiek. NOFX is niet de nieuwste kom-we-springen-ook-op-de-punkrock-bandwagon-band, want ze bestaan al vanaf 1984. Wel met af en toe een muzikantenwissel, maar toch... het zijn oude lullen dus... niks mis mee...

Over de oorsprong van de bandnaam doen verschillende geruchten de ronde. Het zou 'NO eFfects', 'NO Fucking seX', 'NO fucking straightXedge' betekenen, of afgeleid zijn van 'Negative FX'. Volgens mij weten ze het zelf niet, kies dus maar jouw favoriete mythe. Of verzin er zelf één, da's nog beter.

Ik kan hier een opsomming geven van alle albums en 7'' en albums, splits en Punk-O-Rama-verzamelaars, maar dat zijn er nogal wat. Niet alleen spelen ze al lang, maar het zijn gewoon productieve baasjes. Mijn favoriete albums zijn in ieder geval 'White Trash, Two Heebs and a Bean' (alleen al vanwege de titel die verwijst naar de samenstelling van de band: één stuks blank tuig, twee joden en een mexicaan), 'Punk In Drublic', 'Heavy Petting Zoo' en 'So long and thanks for all the shoes' (een titel geïnspireerd door 'The Hitchhikers-guide' van Douglas Adams). 'Pump up the Valium' zou ik ook nog kunnen noemen, ware het niet dat daar het nummer 'Dinosaurs will die' op staat. Daar kan ik het natuurlijk niet mee eens zijn...

De nummertjes zijn kort, snel en heftig. Met uitzondering van de EP 'The Decline', waarop dan weer één nummer van 18 minuten staat. Typisch NOFX: als je denkt ze door te hebben, doen ze weer iets wat je niet verwacht. Maar goed, anders hou je het ook geen 18 jaar vol, en het publiek niet met jou. De teksten zijn van een platte meligheid tot subtiele geniaalheid. Let op de woordspelingen! Tekstboekjes erbij houden, want meeluisteren is soms lastig door het immense tempo.

NOFX bestaat thans uit (te beginnen linksboven, en dan met de klok mee): Fat Mike (bas, zang), El Hefe (gitaar, trompet, zang, algemene animatie), Smelly (drums) en Eric Melvin (gitaar).