Interview: Linda Wagenmakers

Angel (Angelic1)

Linda Wagenmakers wordt op 30 november 1975 geboren in Arnhem. Ze groeit op in Zevenaar als lid van de Pinkstergemeente. Zingen doet ze al vanaf haar achtste jaar, en dan vooral in musicals. Vanaf haar veertiende krijgt ze zangles van onder andere Annie Evers, Adriaan van Limpt en Alberto ter Doest. Als soliste is ze te zien in amateur uitvoeringen van Fiddler On The Roof, The Beggars Opera van Kurt Weil en Carmina Burana van Carl Orff. In Arnhem volgt ze de HAVO en het VWO. Vervolgens begint ze aan haar studie Rechten aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Gedurende haar eerste studiejaar besluit zij auditie te doen voor de Miss Saigon-school. Dit is een initiatief van Joop van den Ende om talent op te leiden voor de audities voor de musical Miss Saigon, die vanaf 1996 in Nederland gaat lopen. Wagenmakers wordt aangenomen en krijgt enkele maanden intensieve zang-, dans- en acteertrainingen. Linda doet vervolgens auditie voor een rol in Miss Saigon en krijgt tot haar verbazing de hoofdrol Kim.

Op 24 november is de première van Miss Saigon in het Circustheater in Scheveningen. De pers is unaniem lovend over de prestaties van de nog onbekende zangeres en wordt door sommigen zelfs de musicalontdekking van de jaren negentig genoemd. Een kleine drie jaar, tot 4 juli 1999, speelt Linda bijna dagelijks in Miss Saigon.



Linda's grote doorbraak komt met de hoofdrol in de Nederlandse versie van de musical Miss Saigon. Zij speelt de rol van Kim, een puur meisje dat haar ouders heeft verloren en haar heil in de grote stad zoekt en daar verliefd wordt op de verkeerde man, die ze, ondanks dat hij haar in duistere kringen brengt, toch trouw blijft. Verder is Linda te horen als de stem van Mulan in de gelijknamige Walt Disney film.

Op televisie debuteert Linda met de rol van Keela Bangor in de dramaserie Westenwind, waarvoor zij ook de titelsong zingt. In oktober verschijnt dit nummer onder de titel Laat Me Vrij Om Te Gaan als eerste single van Linda.

Op 26 februari 2000 wint zij met het door John O' Hare en Ellert Driessen (Spargo) geschreven lied "No Goodbyes" het Nationale Songfestival. Zowel de publieksjury, samengesteld uit 108 afgevaardigden van alle twaalf provincies, alsmede 38% van de 180.000 bellers geven hun stem aan "No Goodbyes", dat met 252 punten het winnende liedje wordt. Vocaal wordt Linda tijdens "No Goodbyes" bijgestaan door Johnny Kelvin en Louisa Baegen. Opvallend is de door Jan Aerntzen ontworpen baljurk met een omtrek van zestien meter waaronder, wanneer de muziek begint te swingen, twee dansers vandaan komen. Op 13 mei vertegenwoordigt Linda Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Stockholm en wordt dertiende. De single "No Goodbyes" komt al op 18 maart op een 22e positie binnen in de Top 40.


Rocky Over The Rainbow gaat op 23 juli 2001 in de Watertorenstudio te Amsterdam in première. De musical is een mix van The Wizard Of Oz en The Rocky Horror Show en is bedacht door Eelco Claassen (dirigent), Michael Diederich (regie) en Jim de Groot. Naast De Groot (als Riff) en Linda Wagenmakers (in de rol van Maggs) spelen ook Tony Neef en Nurlaila mee. Elke voorstelling heeft een andere verteller, waaronder TV-kok Joop Braakhekke, journaallezer Harmen Siezen, Gijs Staverman, Jacques d'Ancona en Boudewijn de Groot. Wegens het gigantische succes zal Rocky over the Rainbow vanaf 12 juni 2002 weer in het theater te zien zijn.