Dossier: Amerika slaat terug

Vincent (Ali Salami)
Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen vanaf de eerste aanvallen op Afghanistan. Kijk hier voor een uitgebreider overzicht.

Zondag 7 oktober

18:24 - Nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul worden lichtflitsen waargenomen.

18:39 - Getuigen melden dat raketten zijn ingeslagen in Kabul.

18:45 - Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat de militaire acties van de VS tegen Afghanistan zijn begonnen.

18:55 - President Bush bevestigt de militaire acties en verklaart dat de Taliban de aanval volledig aan zichzelf te danken heeft.

19:30 - De Nederlandse politie is na het begin van de aanval van de VS op Afghanistan extra paraat. Dat maakt woordvoerder Den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen bekend.

19:44 - Het regerende Talibanbewind in Afghanistan veroordeelt de aanvallen van de VS op het land en noemt deze een 'terroristische daad'.

20:05 - Ook de Britse premier Blair spreekt zijn land toe. Hij bevestigt dat ook strijdkrachten van zijn land zijn betrokken bij de aanval van de Verenigde Staten op Afghanistan.

20:25 - Een tweede aanvalsserie op Afghanistan heeft onder andere de residentie van de geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, verwoest.

20:40 - De strijdkrachten van oppositionele Noordelijke Alliantie openen de aanval op de troepen van het regerende Talibanbewind. De aanval wordt niet beantwoord.

20:49 - De Arabische televisiezender Al-Jazeera zendt een video uit met Osama bin Laden. De terroristenleider roept in de videoboodschap, die al voor de aanvallen is opgenomen, de "heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten uit.

20:55 - Een woordvoerder van het Talibanbewind in Pakistan zegt dat Osama bin Laden en de leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, de eerste golf van aanvallen op Afghanistan hebben overleefd.

21:00 - Minister van Defensie Rumsfeld zegt dat de luchtacties tegen Afghanistan in de eerste plaats zijn gericht tegen de luchtafweer en commandobases van de Taliban.

21:36 - Volgens de Taliban hebben de aanvallen "geen ernstige schade veroorzaakt".

22:19 - Er wordt bekend dat de Amerikaanse vice-president Cheney, kort nadat de Amerikaanse vergeldingsacties tegen Afghanistan waren begonnen, het Witte Huis heeft verlaten. Hij is uit veiligheidsoverwegingen ondergebracht op een geheime locatie.

23:02 - Een nieuwe aanvalsgolf treft de Afghaanse hoofdstad Kabul.

23:43 - De Amerikaanse president Bush heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell opdracht gegeven later deze week naar India en Pakistan te reizen.

Maandag 8 oktober

00:18 - De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld zegt dat de aanvallen vooral zijn bedoeld als voorbereiding op langdurige operaties tegen terroristen.

01:21 - De derde golf van Britse en Amerikaanse aanvallen op Afganistan is van start gegaan.

01:22 - Naast het bombarderen van Afghanistan worden er ook voedselpakketten en medicijnen voor de vluchtelingen gedropt. In de pakketten zitten ook pamfletten en radio's om de aanvallen uit te leggen aan de burgers.

02:07 - Het Indonesische radicale Verdedigingsfront (FPI) dreigt buitenlanders op te jagen en buitenlandse bezittingen te vernielen als Jakarta niet zijn diplomatieke betrekkingen met de VS verbreekt.

07:01 - Het Afgaans persbureau AIP meldt dat er tenminste twintig doden in de hoofdstad Kabul zijn gevallen. Woonwijken hebben forse schade opgelopen.

09:55 - Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw gaan de acties tegen het Talibanregime nog weken duren.

10:33 - Tadzjikistan stelt zijn luchtruim open voor Amerikaanse vliegtuigen om vergeldingsacties uit te voeren.

12:12 - De Taliban herhaalt op een persconferentie de uitspraak dat ze een vliegtuig hebben neergehaald tijdens de aanvallen.

13:18 - De Taliban zijn ondanks de Amerikaanse aanvallen niet van plan hun politiek ten aanzien van de Saudische terrorist Osama bin Laden te wijzigen.