Portugal - Frankrijk (1-2)

Ted
1e helft

In het eerste kwartier weinig gevaarlijke momenten, een schot van Dugarry dat naast gaat.
In de 18de minuut is Vierra bijna suc6vol maar gaat naast. Gomez scoort de 1-0 vlak daarna, Conseisao maakt een mooie actie met veel inzet speelt ie een verdediger uit en weet Nuno Gomez te bereiken die koelbloedig afrond en Barthez het nakijken laat. Hierdoor wordt de wedstrijd opengebroken en gaan de teams aanvallender spelen. In de 28ste minuut maakt Anelka een mooie actie maar schiet te snel en te zacht waardoor Vitor Baia makkelijk kan redden, gelijk daarna maakt Figo een actie maar het goede schot wordt nog aangeraakt door een verdediger waardoor Barthez makkelijk kan pakken.

Rond de 35ste minuut krijgt Portugal 2 X bijna een 100 % kans maar de eindpass kwam net niet aan, de Fransen zijn echt een beetje geschrokken van de vrij snelle tegengoal.
In de 45ste minuut maakt Zidane een mooie actie die hij afrond met een goed schot waar veel effect aan zit maar gaat net langs de kruising. Even later is het rust.

2e helft

De Fransen beginnen gelijk met een offensief waar de Portugese verdedigers maar met moeite een weerwoord op hebben. Na een paar kleine kansen over en weer Scoort Thierrie Henry de 1-1, Anelka kan op randje buiten spel de achterlijn halen en geeft dan een goeie lage voorzet aan Henry die dan een soort schijnbeweging naar rechts maakt maar dan ineens links schiet, mooie goal.

Paar minuten later wordt Anelka op het randje van het strafschopgebied aangetikt, net geen strafschop, de vrijetrap wordt vrij onverwacht genomen door Lizerazu die iet verderweg stond maar raakt de muur. Kort daarna breekt Figo door, Nuno Gomez koos goed positie maar Lizerazu had goed door wat er ging gebeuren en kan de bal corner koppen voordat de pass aan kan komen. Tijdje later geeft Zidane een schitterende pass uit een snel genomen vrije trap aan Henry die knap aanneemt en wordt omgetikt, uit de vrije trap zou nix komen.

De Fransen hebben nu duidelijk de controle over de wedstrijd en krijgen de meeste kansen. In de 76ste minuut maakt Petit een mooie actie en haalt vernnietigend maar precies uit, Vitor Baia weet met een uiterste inspanning de bal naast te tikken. In de 90ste minuut kopt Xavier rakelings naast wat nog bijna de winst betekende voor Portugal.

Na de 2e helft gaat er 2 keer 15 minuten verlengt worden tenzij er iemand scoort wat het winnende doelpunt zal zijn.

Verlenging 1e helft

Gelijk in de eerste minuut bleseert Figo zich als hij Desailly de bal wil ontfrutselen, Desailly speelt gewoon door maar als de bal dan bij Zidane komt speelt hij hem sportief over de achterlijn. Vijf minuutjes later wordt Blanc geraakt in het gezicht door Vitor Baia die de bal wegstompt.

Kort daarna blijft een pass onverwacht binnen de lijnen, Conceisao paseert heel knap de grensrechter buiten de lijnen om en sprint naar de achterlijn maar door dit harde werken schiet de kramp in zijn been dus komt de pass niet aan.
Tot de helftwissel zijn er nog kleine kansjes maar geen gevaarlijke.

Verlenging 2e helft

Na een minuut krijgt Jao Pinto een gele kaart voor gevaarlijkspel wat betekend dat voor hem het toernooi voorbij is aangezien hij geschorst is voor de volgende wedstrijd.
In de 109de minuut maakt Jao Pinto een mooie actie maar schiet vlak naast het doel van Barthez. Aantal minuten later maakt Zidane een onnavolgbare actie waarbij hij 4 / 5 Portugezen uitspeelt verder zonder resultaat.

Gelijk daarna krijgt Xavier de bal tegen de hand wat na overleg met de grensrechter een penalty betekend, Zidane blijft ijskoud en scoort de winnende penalty als de keeper de verkeerde hoek in gaat. De ontlading is natuurlijk groot bij de Fransen, de Portugezen belagen het scheidsrechterlijk trio wat voor een van hen ik geloof Xavier nog rood betekend.

Het was mij een waar genoegen om de afgelopen weken de wedstrijden te verslaan, kost wel aardig wat tijd hoop dat jullie lezers er wat aan gehad hebben MeneerTim zal Nederland - Italiλ en de finale voor jullie verslaan.

Groetjes Machielovic uw Ekverslaggever ;-)

Geel:

Vieira en Desaily van Frankrijk
Vidigal, Figo, Costa, Dimaz en Jao Pinto van Portugal

Rood:

Xavier

Wissels:

’60 Vidigal voor Paulo Bento
’71 Anelka voor Wiltord
’77 Costa voor Pinto
’92 Dimaz voor Jorge
‘107 Henry voor Trezequet

Goals:

’18 Nuno Gomez
’56 Henry
‘113 Zidane (penalty)