Portugal- Turkije

Tim (MeneerTim)
Portugal plaatste zich zeer overtuigend voor de kwartfinales. Alle wedstrijden werden gewonnen en Duitsland werd door het B-team zelfs vernederd. Conceicao heeft zich ook onder het rijtje hartick makers geschaard en dat maakt de glorie alleen maar groter. Niemand had van tevoren op Portugal gerekend en dat maakt ze mischien juist zo gevaarlijk. Nu spelen ze in ieder gavl niet met een B team. Met de sterkst mogelijke selectie begonnen de Portugezen aan de wedstrijd. Coach Humberto Coelho bracht het mooie onder woorden: "Tijdens de groepswedstrijden heb je altijd nog een kans om van een misstap te herstellen…" zei hij. De onuitgesproken gedachte was wel duidelijk: vanaf nu bestaat er geen tweede kans meer. Uit het B-team is alleen Conceicao blijven staan. De spits wordt gevormt door balkunsternaars Joao Pinto en Nuno Gomez. Nuno Gomez liet al zien wat voor klasse hij bezit in de wedstrijd tegen Italië. Sa Pinto is door hem naar de bank verdreven. Verder is natuurlijk Figo van de partij.

De Turken hebben de kwalificatie voor de tweede ronde ruim geviert en men spreekt van een beloning van 3 miljoen voor de Turkse ploeg als ze doorgaan naar de halve finale. Bondscoach Denizli kan beschikken over topspits Hakan Sükür. Over hem bestonden aanvankelijk nog enige twijfels maar met zijn goal tegen België heeft hij alles crtitcasters hardhandig de mond gesnoert. Verder bestaat de Turkse ploeg uit louter spelers van een subtop- niveau. Alleen Sergen zou er nog bovenuit kunnen steken maar hem is slechts een plaats op de bank gegunt.

Eigenlijk heel simpel heeft Portugal zich in de halve finale gevoetbalt. Hier en daar een kansje voor oa. Hakan Sükür bracht nog wel enig gevaar maar echt doordrukken konden de Turken niet. Dick Jol strooide al vanaf het begin van de wedstrijd met kaarten. Als een soort machtsvertoon ging vele spelers met halve overtredingen het boekje in. Jol had de hele wedstrijd moeite met fluiten maar daar tegenover stond dat hij ook vele moeilijke beslissingen moest nemen. Onder andere de slaande beweging die Alpay in de 29e minuut maakte richting Couto. Diezelfde Couto had in de tweede helft zijn tweede gele kaart moeten zien toen hij een penaltie veroorzaakte.

Na een furieus offensief van de Turken namen de Portugezen het initiatief over en dat resulteerde in een aantal goede kansen voor de Portugezen. Op slag van rust scoorde Nuno Gomez de 1-0. De voorzet was van Figo en Gomez kopte de lastige bal perfect in. De Turken konden na het verlies vanm Alpay niet meer in het spel komen. Toen Arif de penalie kreeg na gevolg van de overteding van Couto miste ook hij. Na de 2-0 van Nuno gomez die na een prachtige aktie van Figo vrij kon intikken was het verzet van de Turken gebroken. De wedstrijd zat vanaf dat moment op slot en er vielen geen kansen meer. De Portugezen zijn verdient naar de halve finale en ontmoeten daar Frankrijk of Spanje.