Nederland- Denemarken

Tim (MeneerTim)
Nadat Oranje met 1-0 won van de Tjechen is de grootste druk van de ketel . Hoewel het spel niet optimaal was en de overwinning mischien onverdiend, Nederland heeft de eerste drie punten al wel binnen. Een tegenvaller was het wegvallen van Jaap Stam, de verdediger van Manchester United is nadat hij van een ooglid blessure hersteld is, geblesseert geraakt aan zijn lies. Zijn vervanger is Bert Konterman. De ex- Feyenoorder staat rechts van Frank de Boer achterin in het centrum. Verder speelt Overmars in plaats van Seedorf en is Zenden naar de rechterflank verhuist.


De eerste helft was een niet al te beste. Nederland voetbalde alsof het hoogst haalbare een gelijkspel was en een saaie en slechte eerste helft was het resultaat. Tot groot ongenoegen van Bondscoach Frank Rijkaard, die achteraf toegaf dat hij was geschrokken van de Denen in de eerste helft. Nederland stond een tijd lang onder druk en leed veel balverlies. Toch lukte het de Denen niet Oranje echt in de problemen te brengen. Backs Reiziger en Van Bronckhorst liepen al vroeg tegen een gele kaart aan, hoewel beide mischien discutabel. Vooral de kaart van Reiziger leek een gewoon een een-tegen-een duel. Van Bronckhorst, voor het eerst in zijn carriëre twee keer achter elkaar verzekerd van een basisplaats, moet het bekopen met een schorsing. In de eerste wedstrijd tegen Tjechië liep hij ook al tegen geel op. Zijn vervanging zal geen probleem zijn. Voor die plaats heeft Rijkaard nog Zenden en Numan over en eventueel kan Cocu daar ook nog spelen.



In de tweede helft liet Nederland het eindelijk zien een potentiële titelkandidaat te zijn. Voor het eerst met strijdlust en goed voetbal liet Nederland zijn “totaalvoetbal” zien. Davids liet zien het leidersfiguur te zijn die Nederland volgens vele ontbeerde. Hij en Cocu maakte het spel en namen de hele ploeg op sleeptouw. Toen braken de twintig minuten van glorie aan. Kluivert maakte de 1-0 na een prachtige aktie van Bergkamp. Hoewel hij even daarvoor terugkeerde uit buitenspel positie schoot hij goed in uit de rebound. De treffer deed het ijs breken en goed spel resulteerde in een overmacht van Nederland. Ronald de boer kwam het veld in voor Overmars en Zenden keerde weer terug op links. Een gouden wissel, want het was even later Zenden die met een goede voorzet Ronald de Boer voor open goal zette. Keeper Schmeigel en zijn verdediging kwamen niet helemaal vrij uit want de bal kon ongemoeit de tweede paal bereiken waar Ronald de Boer attent was. Het was ook Zenden die de genadeslag gaf. Nadat Reiziger met een prachtige rush over rechts kwam liet Zenden zien dat hij ook een killer kan zijn. Prachtig ronde hij af door de bal de linkerhoek in te jagen.


Even leken de Denen terug te kunnen komen toen Van de Sar een overtreding beging die de Denen een strafschop opleverde. Nederland zweeg toen Schjönberg aanlegde, maar hij schoot naast. Van der Sar liep hierbij wel een blessure op en liet zich even later vervangen door Westerveld. Het is twijfelachtig of hij er de volgende wedstrijd bij kan zijn, maar Nederland heeft in Westerveld een goede vervanger.


Het duel tegen Frankrijk zal beslissen of Nederland de volgende wedstrijd in Brugge of in Rotterdam wordt gespeelt. Het duel wordt woensdag in de ArenA gespeelt en zal bepalen of Nederland het toernooi in eigen land voort kan zetten. Nederland is in ieder geval geplaatst voor de tweede ronde en het lijkt erop dat Rijkaard de ploeg op het juiste moment op de rails heeft gekregen. Frankrijk zal het nog lastig krijgen in het hol van de leeuw...