Foto's van de beker...

Danny
European Nations Cup



Sinds in 1960 in Frankrijk het eerste Europees kampioenschap gehouden werd, strijden verschillende landenteams om de de Coupe Henri Delaunay. De eerste wedstrijd die gehouden werd was het kwalificatieduel tussen republiek Ierland en Tjechoslowakije.
Het werd 2-0 voor de Ieren dank zij treffers van Liam Tuohy en Noel Cantwell.



Vanaf dat moment groeide het toernooi naar een immense populariteit die vandaag de dag niet veel onder doet aan het Wereld Kampioenschap.
Op het eerste toernooi waren maar 4 landen van de partij: Joegoslavie, Frankrijk, Tjechoslowakije en Rusland (U.S.S.R.).
Rusland won uiteindelijk het toernooi en de eerste die de cup mocht heffen was de legendarisch doelman Lev Yashin.



Vele Landen zouden volgen, en vele sterren hebben de cup in handen gehad. Zo hebben topspelers als Gento, Mazolla, Beckenbauer, Rummennige, Mattheus, Platini, Gullit en Schmeigel de cup voor hun land geheven. En dan is deze zomer waarschijnlijk Frank de Boer aan de beurt



Nou moet ik zeggen dat ik die bewuste beker toch wat groter had voorgesteld. Het is een wat ielig dingetje dat doorlopend wordt bewaakt door enkele zeer serieus kijkende mannen in nog serieuzer aandoende pakken, alsof het de kroonjuwelen van de koningin betreft. In feite is de beker een nogal lelijk ding eerlijk gezegd en duidelijk was dat er meer mensen waren die nogal teleurgesteld waren in de uiterlijke kenmerken van de EK-Beker.

Hoe het ook zij, we moeten dat ding dit jaar natuurlijk WEL naar Nederland sleuren, en als alles volgens plan verloopt zal Nederland dat op 2 juli in de Kuip uiteraard even gaan doen