CD-review: Osdorp Posse Kernramp

Joost ([Efink])
Osdorp Posse


Voor de mensen die de Osdorp Posse (kortweg OP) niet kennen volgt hier in het kort de geschiedenis. De OP was de eerste band in Nederland die in het Nederlands begon te rappen. De OP, vernoemd naar de Amsterdamse wijk Osdorp, werd opgericht in 1988. De band bestaat uit hoofdrapper/tekstschrijver Def P., 'achtergrondersteuningsrappers' IJsblok en King en beat-creator Seda.

Zij werden in 1989 bekend door het harde nummer 'Moordenaar', dat toendertijd nogal shockeerde op de VPRO-televisie. Na hun eerste cd 'Osdorp Stijl' volgden 'Roffer dan Ooit' en 'Vlijmscherp'. De 'hype' rond de OP kwam pas in 1995 op gang, toen zij de cd 'Afslag Osdorp' uitbrachten. Na 'Afslag Osdorp' kwam de OP met 'Briljant, Hard en Geslepen'. Deze cd werd compleet gemaakt in samenwerking met de metal-band Nembrionic. In 1997 kwam 'Geendagsvlieg' uit, waarop werd samengewerkt met onder andere Hennie Vrienten en de band Blind Justice.

De OP speelde, in de 12 jaren dat ze nu bestaan, een ontelbaar aantal concerten en bovendien stonden ze op alle denkbare grote festivals zoals Lowlands, Pinkpop en Dynamo.

De teksten van de OP waren vroeger erg rauw, agressief en gewelddadig. In de loop der jaren heeft Def P.'s schrijfstijl zich echter ontwikkeld naar een wat meer volwassen, genuanceerdere en scherpere toon. Sommige critici beweren zelfs dat z'n latere werk een hoog poetisch en/of literair gehalte bevat. Def P. schrijft vooral maatschappij-kritische teksten en zegt vaak dingen waarmee hij je aan het nadenken zet. De Osdorp Posse heeft een enorme hekel aan 'nep-rappers' zoals Extince en Yukkie B. Voor deze commerciële snelpraters heeft Def P. geen goed woord over.

Twee jaar geleden kwam er een boek met cd uit (Tien jaar OP) waarin de complete opkomst van de Nederhop (Nederlandse Hiphop) wordt beschreven. Vroeger zat de Osdorp Posse bij het underground-label Djax Records. In 1998 heeft de OP hun eigen label opgericht, te weten RAMP Records. Kernramp is de
eerste OP-cd op hun eigen label.

De Osdorp Posse heeft een werkelijk enorme groep fanatieke fans, waarvan er duizenden op internet zitten. (verenigd in de OsDoRp InTeRnEt PoSsE (OIP))

Nieuwsgierig geworden? De Osdorp Posse is te vinden op de zeer goeie site www.osdorp-posse.nl. Hierop zijn naast de laatste nieuwtjes, alle teksten en concertverslagen ook een paar mp3tjes te vinden, voor als je nu zelf ook weleens wilt horen waar ik zo wild van ben


Blind Justice


Omdat de powercore-band Blind Justice op de nieuwe cd, maar vooral ook tijdens de nieuwe tour een belangrijke rol speelt, hier ook nog een stukje over hen.

De, oorspronkelijk Goudse, powercore-formatie Blind Justice begon ook al ruim 11 jaar geleden aan de weg te timmeren. Met een saxofonist en een violiste onderscheidde Blind Justice zich van de standaard powercore-band. (Powercore is het best te omschrijven als stevige metal) Toonaangevend muziekblad OOR omschreef Blind Justice (kort BJ) als een kruisbestuiving tussen dEUS en Machinehead.

Blind Justice bouwde in de loop der jaren ook een grote fanschare op en ze speelden, net als de OP, menige zaal en festival dan ook compleet plat. In 1995, net na de release van hun 3e CD 'Hurt', zag de Osdorp Posse een van deze optredens en binnen de kortste keren was er een samenwerkingsverband. Zoals gezegd speelde BJ op 'Geendagsvlieg' al mee, met twee nummers. Bovendien gingen ze samen met de OP op tournee, onder andere naar het Racism beat It-festival en Pinkpop. In 1999 gingen ze wederom solo op tournee. De "Bloed Uit Je Oren" tour duurde een half jaar en leverde een hoop nieuwe fans op. Binnenkort komt de opvolger van 'Hurt' uit, en wel bij het OP-label Ramp Records.

Blind Justice bestaat momenteel uit de zanger/gitarist/oprichter Attila Szabo, gitarist Hans Hanson, bassist Edwin den Haag en drummer Andre Borgman.

Blind Justice is òòk op internet te vinden en wel hier:www.xs4all.nl/~shock of binnenkort op www.blind-justice.nl. Een (legale) mp3 van Blind Justice is hier te vinden!