The Marvels compenseert een zwak plot met met een originele heldencombi

Het is ergens wel eigenaardig dat Captain Marvel, de superheld die vier jaar geleden tussen twee Avengers-films in werd geïntroduceerd, sinds Avengers: Endgame geen grotere rol heeft gespeeld in het Marvel Cinematic Universe. De kosmische Avenger draagt immers de naam van de filmstudio zelf.

Misschien heeft het te maken met de heropbouw van het universum na de gebeurtenissen in Endgame,die geen plaats boden voor Carol Danvers. Misschien komt het doordat ze wel erg, zoals comicliefhebbers dat noemen, 'overpowered' is en dus dramatisch weinig interessant. Of misschien komt het onder andere door de pandemie en de vertraagde filmreleases. Maar na een kleine cameo in de tv-serie Ms. Marvel in 2022 ziet het publiek in The Marvels eindelijk wat Carol in de laatste dertig jaar bezig heeft gehouden: haar missie om de Kree te bevrijden van het juk van de Supreme Intelligence heeft geleid tot een onverwacht desastreus effect voor de Kree-bewoners van de planeet Hala. Natuurlijke bronnen zijn schaars geworden en Danvers wordt alom gehaat als de Annihilator, die hun wereld heeft vernietigd.

The Marvels: Iman Vellani, Brie Larson en Teyonah Parris

In Secret Invasion, de teleurstellende Nick Fury-headliner op Disney+, leerden kijkers dat ze intussen ook de Skrulls op Aarde in de steek heeft gelaten, dus waar heeft Danvers nu eigenlijk haar tijd aan besteed? Het wordt niet echt helemaal duidelijk in The Marvels; we vinden haar aan boord van een ruimteschip, waarop ze woont samen met Flerken-huisdier Goose. Ze staat nog in contact met Fury, die inmiddels ook weer aan boord van het ruimtestation van de organisatie S.A.B.E.R. actief is. Daar vinden we ook Monica Rambeau, het nichtje van Carol die kijkers voor het laatst zagen in WandaVision. In die serie verkreeg zij een setje superkrachten die haar nu handig van pas komen als astronaut in dienst van Fury.

De verhaallijn van The Marvels begint wanneer een Kree-bevelhebber, Dar-Benn, een armband vindt zoals Kamala Khan (Ms. Marvel) die ook draagt, en iets doet waardoor Monica, Carol en Kamala met elkaar verbonden raken: als twee (of drie) van hen tegelijk hun krachten gebruiken, wisselen ze prompt van positie. Het teleporteert Kamala naar de ruimte en Carol naar Kamala's slaapkamer, en het is de start van veel hilariteit en uiterst vermakelijke, vaak karaktergedreven actie.

The Marvels: Brie Larson en Iman Vellani

Wat volgt is een verhaallijn die erg zwak is, maar wel is gevuld met leuke momenten en interacties. Dar-Benn wil de armbanden (ook die van Kamala) gebruiken om zowel wraak te nemen op Danvers als de schade aan Hala te herstellen. De drie 'Marvels' zijn intussen gedwongen om met elkaar samen te werken, omdat ze anders continu ongewenst elkaars plek innemen. Het is hier waar de film de moeite waard is: het jeugdig enthousiasme dat Iman Vellani als Kamala in haar eigen tv-serie tentoon spreidde is een leuk contrast met de twee volwassen helden en in de band die het drietal met elkaar opbouwt speelt zij duidelijk de verbindende rol.

Terwijl Kamala met de andere twee samenwerkt tegen Dar-Benn is intussen haar familie, ontheemd door de gebeurtenissen in de opening van de film, onder de hoede van Fury, waar Muneeba, Yusuf en Aamir commentaar kunnen leveren op de acties van Kamala. Die familieband was één van de sterkere punten uit Ms. Marvel; de keuze om deze band door te trekken op het witte doek was een goede beslissing.

The Marvels: Iman Vellani

Echter: het is maar goed dat de interacties tussen de familie Khan, Nick Fury en de twee andere superhelden zulke leuke momenten opleveren, en dat ook op andere punten vooral het samen bezig zien van diverse personages zo leuk is om te volgen, want van de verhaallijn moet The Marvels het niet echt hebben. Zelfs de karakterontwikkeling is minimaal; Carol en Monica hebben elkaar niet gezien sinds de jaren 90 terwijl intussen van alles is gebeurd. Na elkaar initieel te willen ontwijken, en een lijmpoging van Kamala, ontbreekt er een moment waarop de twee een nieuwe band voor de toekomst smeden. Enige verdieping was hier welkom geweest.

Ook Carols motivaties, tegen de achtergrond van het Kree-Skrull conflict en haar rol daarin, zijn onderontwikkeld. En het conflict zelf en de wijze waarop Dar-Benn meent de Kree-problemen te moeten oplossen is niet bepaald hoogstaande sciencefiction; vergezocht, ongeloofwaardig en te weinig uitgediept. De zogenaamd wereld(en)bedreigende acties van Dar-Benn, feitelijk de Grote Gevaren voor onze superhelden om te bestrijden, voelen nergens aan als daadwerkelijke dreigingen, wat overigens ook komt door dat bekende Marvel-euvel: het is te luchtig om serieus te nemen.

The Marvels: Teyonah Parris

Dus ja, eigenlijk is The Marvels niet helemaal geslaagd, omdat het allemaal een beetje van toeval aan elkaar lijkt te hangen. En toch wordt hier een verfrissende nieuwe samenwerking tussen superhelden gevormd, zorgen diverse scènes en ideeën voor positieve verrassingen en zijn de drie hoofdfiguren een combinatie die best nog een vervolg mag krijgen. In het idee dat hier drie helden voor het eerst samenwerken is het bijna een Avengers-light, mede omdat deze film niet de last draagt de hele cast nog aan het publiek te moeten introduceren. Marvel had alleen even wat meer tijd mogen steken in het goed uitwerken van een geloofwaardig scenario en een vleugje meer karakterontwikkeling.