We Were Here Expeditions: The Friendship

De lockdown mag dan wel een tijdje voorbij zijn, maar dat heeft mijn honger naar multiplayer games waar je samen moet werken niet gestild. Ik ben dan ook erg blij dat ik tijdens gamescom tegen de booth van de Nederlandse ontwikkelaar Total Mayhem Games liep. Die wisten mij aangenaam te verrassen met het nieuws dat er een nieuw deel in de We Were Here-franchise beschikbaar kwam. En deze zou heel speciaal zijn. De populaire puzzelfranchise kent wereldwijd meer dan 10 miljoen spelers en dat is een spelersaantal waar de developer trots op mag zijn. Maar de laatste game stamt alweer uit 2021 en het wordt daarom toch weer tijd om een nieuw deel uit te brengen.

We Were Here Expeditions: The Friendship is namelijk een smakelijk tussendoortje. De game is nog tot 13 oktober gratis te spelen (of 10 uur als je de Xbox-versie hebt), dus er is eigelijk geen reden om niet de game te checken. Tenzij je geen vrienden hebt of heel erg je relatie tussen beide wilt behouden zoals hij nu is. Want ook in deze game is communicatie een van de pijlers waar je aan zult moeten werken met z’n tweeën.

Wanneer je de game start, start je weer met het olijke duo. Zij krijgen een boodschap door over de radio die zij natuurlijk moeten onderzoeken. Dit keer wachten er drie grote puzzels voor hen die je alleen door samen te werken, samen kunt oplossen. Alleen dit keer zit er wel een twist in. Je krijgt namelijk niet alleen het goed gevoel dat je samen een puzzel oplost, je krijgt er ook punten voor. En hoe beter je het doet, hoe meer punten je kunt krijgen.

Een veelgehoord argument van de We Were Here-franchise is dat, als je de uitkomst van een puzzel al weet, er weinig reden is om de game nog een keer te spelen. Je kunt nog een keer van personage wisselen voor een andere insteek van de puzzel, maar dan houdt het wel erg snel op. Dus je speelt de game twee keer, en misschien een jaartje of 3 later nog een keer. Maar door de twist die Total Mayhem Games nu toegevoegd heeft, wordt het veel leuker om de game nog een keer te spelen met anderen om een nog hogere score te krijgen? De drie puzzels zitten ook dit keer weer goed in elkaar. Ze zijn zo opgebouwd dat je altijd gescheiden wordt van je partner, dus communicatie is key. Er wordt geen reet uitgelegd hoe de puzzel in elkaar steekt, dus dat zal je samen moeten uitvogelen en je zal ook op elkaar moeten vertrouwen.

We Were Here Exepeditions: The Friendship doorloop je ook wel in een uurtje of drie. Je moet de game ook niet zien als een volwaardige game, maar een snoepje tussendoor dat je een goed beeld geeft hoe de andere games in de franchise spelen. En had ik al verteld dat deze vrij unieke game uit Nederland voorlopig gratis te spelen is?