Disney Illusion Island

Disney Illusion Island is een vermakelijke Nintendo Switch exclusive voor jong en oud. Ik heb het samen met mijn kinderen gespeeld. Zowel mijn kinderen (waar het spel voornamelijk op gericht is) en ik, hebben het met Disney Illusion Island erg naar ons zin gehad. De handgetekende speelwereld is erg mooi in de stijl van The Wonderful Wolrd of Mickey Mouse en speelt lekker vloeiend weg.

Disney Illusion Island is een co-op platformer waarin je als Mickey, Minnie, Goofy of Donald Duck (of alle vier als je met zijn vieren speelt) terecht komt op het eiland Monoth. Eigenlijk zouden ze gaan picknicken, maar het blijkt al snel dat niemand van de vier de uitnodigingen voor de picknick verstuurd heeft. De Hokuns, de soort konijnachtige bewoners van het eiland, hebben de vier helden uitgenodigd omdat ze hulp nodig hebben om hun wereld te redden. De drie magische boeken die hun wereld intact houden zijn gestolen en aan jouw de taak als speler om ze terug te vinden. De Hokuns zelf zijn te klein en zwak om het zelf te doen (al geven ze dat niet graag toe).

Disney Illusion Island

De ingesproken cutscenes zijn leuk gedaan en grappig voor zowel jong als oud. Minnie is net zoals in de tekenfilms de slimme, Mickey is degene die graag iedereen helpt, Donald is eigenlijk vooral sacherijnig en maakt veel sarcastische opmerkingen omdat hij eigenlijk naar huis wil en Goofy weet negen van de tien keer niet wat er allemaal gebeurt en is vooral met eten bezig. De extra vaardigheden die je vindt in het spel zijn ook voor elk personage anders. Zo krijgt Goofy bijvoorbeeld een gigantische fles mosterd om mee te zweven en Donald krijgt eigenlijk niks en moet tot zijn irritatie zijn vleugels maar gebruiken, de manier waarop Disney deze verschillen in karakter van elk personage heeft gebruikt leidt vaak tot grappige interacties met de personages die in het spel te vinden zijn.

De speelwereld is mooi getekend, en zit ongeveer in elkaar als een Metroidvania spel en is opgedeeld in drie verschillende biomen namelijk: Pavonia, Gizmopolis en Astrono. Je zult naarmate je verder speelt dus vaak moeten backtracken om een gedeelte waar je eerder nog niet in kon te gaan ontdekken. Gelukkig is dit nooit op een irritante manier. Het platformen werkt soepel en als je met meerdere personen speelt is het mogelijk elkaar te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld elkaar een knuffel geven om elkaar levens te geven, of kun je een touw laten zakken om iemand een platform op te helpen. De moeilijkheidsgraad van het spel is per persoon in te stellen. Zo kan je het voor iedereen leuk maken en een minder ervaren speler meer hartjes geven.

Disney Illusion Island

Terwijl de speelwereld langzaam verandert in een groot tunnelsysteem die alle kanten op gaat zijn er in Disney Illusion Island duidelijke markeringen op de kaart aangebracht waar je naartoe moet. Het spel houdt wat dat betreft veel je hand vast om je de goede kant op te leiden. Checkpoints vind je regelmatig, en er zijn ook op sommige plaatsen teleportatiemachines aanwezig om je bijvoorbeeld na een baas gelijk door te sturen naar het begin van je volgende missie. Hierdoor verlies je weinig tijd met zoeken waar je naartoe moet. Nieuwe vaardigheden krijg je vrij regelmatig en het is daarna vrij duidelijk waar je naartoe moet. Je slingert, vliegt, zwemt en springt daardoor vrolijk van het ene punt naar het andere.

Er zijn in Disney Illusion Island meerdere collectibles te verzamelen, zo kun je Glimt vinden (denk aan munten in Mario) waarvan je extra hartjes krijgt. Ook zijn er Tokuns te vinden, Tokuns zijn kaarten die informatie bevatten over alle wezens en personages die in de wereld van Monoth te vinden zijn. Voor meer nostalgische vondsten zijn er de Mickey Memorabilias. Deze bevatten oude schetsen van oudere Mickey Mouse films zoals bijvoorbeeld Steamboat Willie uit 1928, maar ook fragmenten of schetsen uit nieuwere Disneyfilmpjes. Verder zijn er fotopunten te vinden die soms best lastig te vinden zijn. Deze collectibles zijn vaak te vinden in geheime kamers of op moeilijk te bereiken platforms. Als je met meerdere mensen speelt, wordt het een leuke competitie om deze als eerste te bereiken.

Disney Illusion Island

Disney Illusion Island is een leuk spel dat goed in elkaar zit. Als je het lastiger wil maken moet je het alleen spelen, maar het is het leukste om met meerdere personen te spelen. Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Monoth samen met mijn kinderen, maar ook zij samen konden het zonder papa prima spelen. Helaas brengt Disney Illusion Island behalve een goed in elkaar gezet spel niks nieuws en is voor het oudere publiek misschien de afwezigheid van enig gevecht toch wel een beetje saai. De bazen voelen veel minder dramatisch aan aangezien je eigenlijk alleen maar bezig bent met niet geraakt worden. Het is ook geen heel lang spel, zo was ik ongeveer zeven uur bezig om het verhaal uit te spelen. Toch biedt Disney Illusion Island een leuke ervaring in een mooie tekenfilmwereld en speelde vrolijk met mijn kinderen mee in deze familie vriendelijke platformer.