Transport Fever 2: Console Edition

Transport Tycoon Deluxe is nog steeds een van mijn favoriete games van ‘vroegah’. Nu is er OpenTTD voor pc en natuurlijk veel andere Tycoon-games maar op console is het behelpen. Nou ja, was. Nacon brengt namelijk Transport Fever 2 is nu ook verkrijgbaar op consoles.

Transport Fever 2: Console Edition begint met een tutorial waarin je leert hoe je te land, ter zee en in de lucht goederen en personen kunt vervoeren. Je krijgt in deze campagne meteen wat transportgeschiedenis mee terwijl je in de 19de eeuw begint met je bedrijf in de Verenigde Staten. Het is wel een boel informatie terwijl je alle facetten aan het leren bent, maar ja, je bakt geen koekjes, je runt een transportbedrijf.

Transport Fever 2 - Locomotive (Foto: Nacon)

De besturing van Transport Fever 2: Console Edition is natuurlijk op controllers ingesteld. Je hebt genoeg cameramogelijkheden om het landschap goed te bekijken. Er zijn ook layers zodat je kunt zien waar in de groeiende steden transport nodig is. Je kunt in de cockpit van een voertuig gaan met een druk op de knop. Maar veel belangrijker: je hoeft nooit veel handelingen te doen om statistieken tevoorschijn te toveren om te zien of je transportlijnen wel optimaal draaien, zowel financieel als met onderhoud. Wegen en rails aanleggen gaat soepel, kortom, de besturing werkt fijn.

Transport Fever 2: Console Edition heeft naast de besturing wat extra’s ten opzichte van de eerder uitgekomen pc-versie. Veel voertuigen zijn opnieuw gemodelleerd met details voor elk type voertuig en dat zijn er veel. Het heeft gewoon wat als je een gedetailleerde stoomlocomotief door het Wilde Westen ziet rijden. Ook de omgeving is fijn om even naar te staren. Technisch gezien heeft de game wel problemen met de framerate als je in de Quality modus draait. Het terugschroeven naar de performance modus helpt hier aanzienlijk. Ook zijn er geen megagrote mappen zoals op pc mogelijk. De pc heeft nog een voordeel: mod-ondersteuning. In de console-versie is daar geen spoor van te ontdekken.

Transport Fever 2 - City (Foto: Nacon)

Heb je eerder een tycoon-game gespeeld is de basis van Transport Fever 2: Console Edition allemaal wel bekend: je bouwt depots en transportlijnen. Die wegen en rails verbind je tussen bijvoorbeeld twee steden of tussen twee fabrieken, zodat ze steeds grondstoffen aangevoerd krijgen en producten weer kunnen verschepen. Je hebt wel een keuze te maken bij het maken en kopen van voertuigen van zo’n lijn: ga je voor snelheid dan kost je dat meer onderhoud, of ga je voor betrouwbaardere middelen? Dan haal je minder winst binnen, maar heb je een stuk minder kopzorgen.

Als je de campagne gedaan hebt dan ben je helemaal klaar om Free Play te gaan spelen. In die modus krijg je nog extra’s omdat je in landen van verschillende continenten kunt spelen, met in elk land weer het bijbehorende klimaat en voertuigen uit die omgeving. Je kunt je transportrijk helemaal zelf bepalen, en er veel te veel tijd in steken.

Ben je gek van transport-tycoon-games dan past Transport Fever 2: Console Edition helemaal in je straatje. Natuurlijk zijn er wat concessies gedaan, zoals het gemis van mod-support en grote mappen. Waarom er een grafische modus is die op een Xbox Series X niet soepel draait is ook jammer. Maar de aangepaste besturing en de gedetailleerdere modellen, ook in de grafische performance mode, maken de game dan weer de moeite waard voor console-eigenaren. Dit is zo’n game waar stiekem heel veel tijd in gaat zitten.

Gespeeld op Xbox Series X, ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 5 en PlayStation 4.