Blood Bowl 3

Als nieuwkomer in de wereld van Blood Bowl was ik eens benieuwd of de franchise een lage instap had. Blood Bowl 2 heb ik wel eens gezien, maar nu kreeg ik de kans om Blood Bowl 3 eens echt aan de tand te voelen.

Blood Bowl 3 is een turn-based sportstrategiespel met een extra portie gore. Je bestuurt een team van wezens uit het Warhammer-universum: Elfen, Skaven (soort ratten), Orcs, Daemons en meer, kortom, fantasy. Het is een soort American Football, je moet proberen om meer touchdowns te scoren dan je tegenstander. Nu is American Football al niet echt een contactloze sport, maar in Blood Bowl gaat het nog een stapje verder. Je mag heel veel en er komt ook bloed aan te pas.

Blood Bowl 3 - Cutscene (Foto: Nacon)

Elke ronde kies je voor elk van je teamspelers een actie, zoals rennen om daarna te blokken, tacklen, de bal gooien of een tegenstander spreekwoordelijk de grond inbeuken, al is het soms bijna letterlijk. Elk teamlid heeft weer een klasse en attributen. Throwers zijn bijvoorbeeld goed in het accuraat gooien van de bal, terwijl Catchers beter zijn in het rennen. Het uiteindelijke doel in Blood Bowl is zoveel mogelijk touchdowns maken en zo veel mogelijk vijanden daarbij pijn te laten lijden.

Blood Bowl 3 heeft alleen wat problemen waardoor het op papier leuke idee niet zo lekker uitpakt. Het begint al bij het loginscherm. Als eerste vraag ik me af waarom ik nog eens een account aan moet maken voor een game, pak gewoon mijn psn-login. Maar goed, dat is niet het ergst. In het begin liep ik in het menu vast, het duurde gewoon erg lang om in het hoofdmenu te komen. We zijn wat patches verder, nu is dat voor een deel opgelost er zijn soms nog wat serverproblemen. De workaround klinkt simpel: ga offline spelen. Maar de progressie die je daar maakt telt niet voor online, dan moet je weer opnieuw beginnen om je team te versterken en aan te passen. Op zich is dat logisch voor de potjes tegen andere spelers, maar ook het verhaal, de hotseat en de vs computer moet je weer compleet opnieuw doen.

Blood Bowl 3 - Gameplay (Foto: Nacon)

Goed, eenmaal in de game krijg je eerst een paar potjes tegen de computer om je de spelregels uit te leggen. Helemaal duidelijk. Daarna kun je verder met de campaign waarin je natuurlijk van zero tot hero in een competitie mee gaat doen. Grafisch is het aardig, al is het veel donkerder gemaakt dan de voorloper. Blood Bowl 3 ondersteunt wel de nieuwe regels van het bordspel, maar gezien ik zelf er amper ervaring mee heb kan ik daar weinig over zeggen. De game regelt alles, dus de dobbelstenen en de mogelijke acties of gevolgen daaruit hoef je zelf allemaal niet te berekenen. Dus voor een nieuwkomer is dat fijn, je kunt je focussen.

Maar dan komt de grote klapper: micro-transacties. De ontwikkelaars van Blood Bowl 3 waren trots met het aankondigen dat je meer kon customizen dan ooit te voren. Ze hadden er ook bij mogen zeggen dat het wel heel vaak geld kost. Je kunt veel met gems kopen, maar die moet je dan weer met keiharde euro’s betalen. Om een team aan te passen ben je vaak 50 euro kwijt, en dan heb je nog geen rare of legendary items. Die kosten nog eens extra, zo’n 7,50 per stuk. Dan heb je twaalf facties die je misschien allemaal wel wil aanpassen. Het kan dus bizar duur worden.

Blood Bowl 3 is toegankelijk, ook als je het bordspel en alle regels daarvan niet kent. Grafisch is het gedetailleerder dan de voorganger. Maar het heeft veel bugs. Het loginscherm is al genoemd, maar er zijn best slordige en makkelijk te vinden bugs. Zo kwam het voor dat de score die op het eindresultaatscherm werd getoond anders dan wat ik als laatst in de match zag. Er zijn al patches uitgebracht, maar zulke fouten geven het gevoel dat je een bèta-tester bent. De microtransacties geven het dan ook nog een gevoel dat ze wel heel graag heel veel aan je willen verdienen. Ik zou bijna deel 2 weer aanraden: op de nieuwe spelregels en grafische update na heb je een game die zichzelf al bewezen heeft en niet zo inhalig is om jou geld uit te laten geven. De eerste indruk is wat telt en die is niet alleen fout op het scorebord.

Gespeeld op Xbox Series X, ook verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc.