Bayonetta 3

Na de aankondiging in december 2017 is Bayonetta 3 ein-de-lijk uit. Is het de lange wachttijd waard geweest? Let’s Witch Time to find out!

Het verhaal van Bayonetta 3 gaat multiverse. Een wezen ziet zijn universum als de alphaverse en wil alle andere universums vernietigen om zo de echte alleenheerser te zijn. Een wezen met ambitie dus. Om dit te doen maakt hij een nieuw soort vijand, Homunculus genaamd. Die zijn er van klein naar enorm groot. Maar Bayonetta zou geen heks zijn als ze daar een toverstokje voor zou steken. Je zult meerdere universes bezoeken om een weg naar de ware vijand te vinden. Dat doe je niet alleen, want Viola, een heks in opleiding uit een ander universum, helpt mee. Voor de fans zie je ook andere bekenden terug uit eerdere delen.

Bayonetta 3 (Foto: Nintendo)

De eerste Bayonetta was erg op de actie gericht, en je skills daarin. Het tweede deel zocht wat meer de gulden middenweg erin. Het derde deel is erg makkelijk, het gaat meer om het verkennen en af en toe eens flink losgaan. Maar dat flink losgaan is erg vergevingsgezind. Dat komt vooral door de grote, dat mag je letterlijk nemen, nieuwe feature: je kunt demonen oproepen. Ghomorra kennen we al, maar nu is het enorme beest te summonen als je summon-meter vol genoeg is. En daar blijft het niet bij, tijdens je avontuur krijg je meer demonen in je arsenaal en die maken de meeste gevechten een eitje. Een nadeel: Bayonetta is op dat moment onbeschermd waardoor een aanval van de vijand op haar damage doet en je demoon verdwijnt.

Een paar demonen zijn wel erg origineel. Ik wil niet spoileren, je zult verrast zijn. De puzzels die je tegenkomt zijn meestal gebaseerd op de demoon die je net hebt vrijgespeeld. Daardoor komt dat een beetje gimmicky over. Die puzzels hadden later wat complexer mogen zijn of in ieder geval de oudere demonen gebruiken, zodat je daadwerkelijk moet nadenken wie je wat waar moet laten doen. De demonen geven Bayonetta ook andere skills tijdens haar eigen gevechten. Zo kun je met Gomorra als wapenset een enorme hamer vasthouden, Madame Butterfly geeft je letterlijk vleugels. Je snapt, dat zorgt ervoor dat je opeens op plekken kan komen die anders onmogelijk zijn om een van de vele collectibles of andere items te vinden. Elke demoon en elke bijbehorende wapenset heeft dan nog een eigen skilltree, dus upgrade-materiaal zoeken is dan ook zeer nodig als je alles wil kunnen.

Bayonetta 3 (Foto: Nintendo)

Het vechten als Bayonetta zelf, dus zonder de demonen, is weer tof. Witch Time, Dodge Offset om door te combo’en tijdens het dodgen van een aanval, het zit er allemaal weer in. Het is alleen jammer dat Bayonetta 3 op momenten best veel vraagt van de Switch. Dat lossen de developers op door de resolutie te schalen, maar soms wordt het daar wel een erge pixelbrij en dat is jammer.

Dan hebben we ook momenten waarin we als Viola moeten gaan vechten. Ze kan wat minder, want ze heeft maar een demon. Dus ook maar een wapen, haar katana. Dat is allemaal niet erg, maar haar Witch Time is gebaseerd op block en niet dodge zoals Bayonetta. En een perfect block doen is bizar lastig. Er is een item om het wat makkelijker te maken, maar als je dan bijvoorbeeld een challenge mission moet doen waarin je in beperkte tijd alle vijanden moet verslaan maar alleen damage kunt doen in Witch Time dan zucht ik al heeeeeeel diep. Haar demon werkt ook wat anders: die doet wat ie wil. Maar dat past dan ook bij het karakter van het welbekende figuur waar het op gebaseerd is.

Bayonetta 3 ga je ook meerdere keren spelen door middel van chapter select. Want alle geheimen vinden in een run wordt lastig. Niet alleen items, maar ook vele complete nieuwe levels zijn er te vinden. En daarmee verdien je weer orbs om te upgraden, geld om items te kopen, nieuwe kostuums vrij te spelen of gewoon lollies te kopen waarmee Bayonetta zichzelf geneest of sterker maakt.

Als je van actiegames houdt dan is Bayonetta 3 een must-have. Ondanks dat het makkelijker is dan de eerdere delen is er veel te doen, te vinden en onder de knie te krijgen. Dat laatste geldt vooral voor Viola, want ze speelt compleet anders, en voordat je perfect kan blokken heb je al nieuwe scheldwoorden bedacht. De demonen zijn tof en sommigen zijn erg origineel, maar hadden wat meer gebruikt mogen worden in de puzzels, niet alleen meteen na je er een vrijgespeeld hebt. Bayonetta is weer terug en laat de creativiteit van Platinum Games goed zien.

Exclusief voor Nintendo Switch.