Potion Permit

In Potion Permit speel je als een alchemist die in de stad Moonbury arriveert. Je bent door de burgemeester gevraagd omdat zijn dochter ziek is en jij mag gaan zoeken naar een geneesmiddel. Als je dat gelukt is dan ben je door de tutorial en wordt het tijd om de rest van de inwoners te helpen die genezing nodig hebben. Je krijgt een vervallen huis en een kleine kliniek op je land die eruitziet alsof het betere dagen heeft gekend. Het is dus aan jou om de harten van de inwoners van Moonbury te winnen nadat de vorige dokter ervoor had gezorgd dat de stad hun vertrouwen in het alchemie verloor.

Vertrouwen is dan ook een belangrijk onderdeel van het leren kennen van de bewoners van Moonbury. In het begin wil niemand met je praten en willen ze je nog net niet met pek en veren uit het dorpje zetten. Door patiënten te genezen worden ze stuk voor stuk vriendelijker. Je wekt ook vertrouwen door grotere mijlpalen die je haalt terwijl je het verhaal volgt. Je leert wat er allemaal gebeurd is door en met de vorige alchemist. De mechanic is op zich een leuk idee, alleen het vertrouwen weer verliezen is niet zo heel makkelijk, dus echt in de problemen kom je nooit.

Potion Permit (Foto: PQube)

Het verhaal en de personages van Moonbury zijn de dingen die leuk zijn uitgewerkt in Potion Permit. Er zijn veel personages die door de stad lopen. Als je ze tegenkomt en hun vertrouwen hebt, leer je over hun verhalen en wat hen motiveert. Als je de vriendschapsmeter met een inwoner laat stijgen, dan kan deze niet verder toenemen totdat je een side-quest voltooit die verband houdt met dat personage. In die quest leer je natuurlijk weer meer over diegene te weten komt. Door elke dag met bewoners te praten, krijg je een kleine boost in vriendschap met hen, maar als je een patiënt, zij het de persoon zelf of een bekende, geneest krijg je een veel grotere boost. Vrienden maken is leuk en het is dan ook steeds weer kijken wat je nu weer vrijgespeeld hebt.

Je gaat in Potion Permit patiënten genezen, missies voltooien en het verkennen van het gebied buiten de stad. Patiënten komen bijna elke dag in je kliniek en je moet dan een diagnose stellen door middel van een minigame. Deze minigames zijn erg simpel, je voelt je bijna beledigd. Daar had wat meer uitdaging in mogen zitten.

Het juiste drankje maken is soms lastiger. Het lijkt een beetje puzzelen met tetrisvormen. Je moet zorgen dat je een specifiek vlak vult met blokjes, en later moeten de blokjes ook van een bepaalde kleur zijn. Die blokjes haal je buiten de stad, door plante te snoeien, rotsen te bikken en monsters te verslaan. Het is RNG wat je krijgt van ze, dus het is handiger om van te voren te checken wat je nodig hebt, zodat je niet de hele tijd heen en weer tussen stad en buitengebied aan het rennen bent. Nou ja, er zijn fasttravelpunten, maar toch.

Potion Permit (Foto: PQube)

Door hout en steen te verzamelen en verder in het verhaal te komen krijg je de mogelijkheid verder het buitengebied in te trekken. Als je een nieuw gebied hebt ontgrendeld zijn er weer nieuwe items en monsters te vinden. Natuurlijk kun je je tools upgraden zodat je stamina-balk niet zo snel leeg gaat. Eenmaal leeg dan kun je niets meer verzamelen op die dag en moet je gaan slapen, dus upgraden is erg aan te raden.

Potion Permit heeft ook wat gevechten. Er zijn best veel soorten vijanden. In het begin zijn het simpele slimebollen, die splitsen als je ze mept, wat beren en paddo’s. Maar later moet je bijvoorbeeld een bepaalde vijand eerst met een hamer raken om hun harde buitenkant te vernietigen voordat je kunt hakken met je bijl. De vijanden zullen je spotten en naar je toe rennen, dus je wordt vaak aangevallen. Dat is soms irritant als je eigenlijk gewoon naar het volgende gebied wil geraken. Daar komen de fasttravelpunten dus handig uit, dan sla je al heel veel zinloze gevechten over en spaar je stamina.

Potion Permit is als life-sim vermakelijk, het is leuk om de bewoners te leren kennen en te weten te komen wat er eigenlijk gebeurd is. De minigames zijn vaak wel veel te makkelijk. De game heeft ook best wel wat bugs en framerate drops. Nu is er al een patch verschenen die een irritant probleem met niet-verschijnende quests in je questlijst heeft opgelost, dus er wordt aan de bugs gewerkt. De ideeën zijn goed, maar de uitwerking heeft werk nodig om het een echte must-have te noemen.

Gespeeld op Switch, ook verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Sereis X|S, Xbox One en pc.