Logitech MX Mechanical en Master MX 3S

Logitech heeft dit jaar een mooie combo uitgebracht: de gloednieuwe MX Mechanical-toetsenborden en een update voor de populaire Master MX 3 muis. FOK! mocht beide gadgets uitgebreid uittesten en we kunnen alvast verklappen dat we, een paar kanttekeningen daargelaten, dik tevreden zijn met deze combinatie.

Het MX Mechanical draadloos toetsenbord valt meteen op vanwege het professionele uiterlijk. Het is in ieder geval heel wat anders dan bijvoorbeeld de meer ‘gamer’-gerichte G915 van Logitech. Dit is overigens ook een zogenoemd ‘lowprofile’ toetsenbord. Dat betekent dat het vrij plat is, iets dat ergonomisch werkt omdat je handen en polsen amper hoeven te buigen om te typen.

Het toetsenbord bevat Kailh Choc V2 switches en je kunt kiezen uit drie uitvoeringen: Lineair, Tactile en Clicky. Mensen die mechanische toetsenborden al een beetje kennen zullen weten dat het hier gaat om de bekende red, brown en blue varianten. Wij hebben de Tactile-uitvoering en die geeft dus bij het actuatiepunt een beetje weerstand. De MX Mechanical heeft trouwens twee versies: de grote versie met 104 toetsen en de Mini, een 75% toetsenbord met 84 toetsen. Wij hebben de grote versie gekregen, maar ik zou persoonlijk altijd voor de Mini kiezen omdat je tegenwoordig de numpad niet echt nodig hebt.

De typervaring op dit toetsenbord is helaas niet helemaal optimaal. De switches zijn prima, maar de keycaps zijn helaas een stuk minder. Ze zien er vanaf een afstandje mooi uit, maar jammer genoeg voelen ze niet heel lekker voor je vingers. De MX Mechanical maakt namelijk gebruik van zogenoemde ABS-caps. Deze caps zijn goedkoop om te produceren en laten makkelijk licht doorschijnen, waardoor veel grote producenten hiervoor kiezen. Het probleem is dat ze ook dun en glad aanvoelen. Dit is zo’n toetsenbord waar uiteindelijk de coating op de meest gebruikte toetsen van zal vervagen. Tevens toont het materiaal ook duidelijk je vingerafdrukken. Er bestaan wel lowprofile toetsenborden met betere (PBT) keycaps , dus dat mag geen smoes zijn. Logitech vraagt immers ook de hoofdprijs voor dit toetsenbord (€170 voor de grote versie en  €150 voor de Mini).

Het is ook duur en lastig om dan zelf maar de keycaps te vervangen. De spacebar heeft namelijk geen standaard afmetingen, waardoor het waarschijnlijk onmogelijk is om daar een goed alternatief voor te vinden. Het is ook lichtelijk irritant dat je in Nederland de toetsenborden enkel in de ISO-indeling kunt krijgen. Ik ben erg gewend aan een grotere linker shift-toets en een horizontale enter-toets, waardoor ik constant typfoutjes maakte.

De MX Mechanical maakt deze mindere punten bijna helemaal goed dankzij de uitstekende draadloos functionaliteit en de bijzonder lange batterijduur. Je kunt dit toetsenbord aan drie verschillende apparaten koppelen en snel heen en weer schakelen. Heel nuttig voor werkplekken waar je gebruik maakt van meerdere systemen. Liefhebbers kunnen ook de Logi Options+ software downloaden. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld de F-toetsen met andere functies te programmeren.

Dit toetsenbord werkt alleen draadloos, de USB-C port is er enkel voor opladen. Gelukkig zul je dat niet vaak hoeven doen. Als je geen gebruikmaakt van de LED-verlichting is de batterijduur volgens Logitech maar liefst tien maanden. Ik heb zelf dit toetsenbord iets langer dan twee weken in gebruik en het staat nu op 95% batterij. Als je wel van lichtjes houdt en bijvoorbeeld ook patronen instelt gaat de batterij een stuk korter mee: vijftien dagen.

De MX Mechanical is al met al een prima toetsenbord dat vooral op een werkplek uitstekend zal presteren. De typervaring is niet geweldig vanwege de matige ABS-caps, maar er is sowieso weinig keuze in de markt als je een goed lowprofile toetsenbord wilt.

Master MX 3S
Hier blijft het niet bij, want we mochten ook gelijk de nieuwe Master MX 3S-muis uittesten. Dit is een nieuwe versie van de in 2019 uitgekomen gewone ‘Master MX 3’. Het gaat hier om een premium muis met een vraagprijs van maar liefst 130 euro, al kun je die inmiddels gelukkig voor 100 euro krijgen. Veel geld voor een muis, maar persoonlijk ben ik groot fan van deze serie.

Deze muis ligt erg lekker in de hand, maar het zijn de twee grote metalen scrollwielen die de show stelen. Hij heeft er inderdaad twee, want er zit dus ook eentje aan de linkerzijkant. Beide zijn erg comfortabel en verlenen goede precisie. Het wiel aan de bovenkant maakt zogenoemde ‘infinite scrolling’ mogelijk; als je even hard je vinger er doorheen haalt valt de weerstand helemaal weg en gaat het wiel lang spinnen. Deze functie klinkt misschien nutteloos, maar soms wil je gewoon heel snel voorbij grote teksten scrollen.

De MX 3S heeft verder in totaal zeven klikbare knoppen (inclusief het scrollwiel) en je kunt ze net als het toetsenbord met Logi Options+ instellen. Ik gebruik de middelste knop bijvoorbeeld voor screenshots en het wiel aan de zijkant om tussen tabs te scrollen. Je kunt de functies ook zo instellen dat de knoppen anders werken in andere programma's zoals bijvoorbeeld Microsoft Word. De software is wat dat betreft erg nuttig.

Beide apparaten zijn draadloos verbonden via de ‘Logi Bolt’ USB-receiver. Dit is Logitech’s eigen Bluetooth technologie en het zou voor een meer stabiele verbinding moeten zorgen. Voor het toetsenbord werkte het gelijk goed, maar ik had aanvankelijk last van vertraging met de muis. Blijkbaar zorgde mijn desktop toch voor storing, want het probleem werd opgelost door de receiver op mijn monitor aan te sluiten.

De MX 3S is erg mooi, maar als je al de reguliere MX 3 hebt is deze muis een relatief kleine upgrade. In principe zijn er maar twee verschillen. Allereerst heeft de 3S een 8000dpi-sensor in plaats van de 4000dpi-sensor. Dat klinkt misschien geweldig, maar 8000dpi is voor normaal gebruik onwerkbaar. Wellicht is het zinvol voor mensen die in Call of Duty ‘no scope 360 headshots’ maken, maar de meeste mensen hebben zulke snelheid niet nodig.

Het tweede verschil zit onder de twee grote muisknoppen. Logitech is voor de 3S namelijk voor de switches overgestapt van Omron naar Kailh en in dit geval zorgt dat ervoor dat de muisklikken een stuk stiller zijn. Mocht je als eigenaar van de reguliere MX 3 je daar aan ergeren, dan is de 3S een mogelijke oplossing. De 2019-versie kost trouwens nu rond de tachtig euro, dus als je interesse hebt in een van de twee kun je je afvragen of je twintig euro extra over hebt voor deze kleine upgrades. Persoonlijk wil ik dat al mijn hardware zo stil mogelijk is, dus ik zou het er voor over hebben.

Conclusie:
Logitech heeft met de MX Mechanical-toetsenborden en de Master MX 3 muis twee hele goede peripherals afgeleverd. Beide zijn met name goede opties als je draadloos wilt werken en ook graag zelf wilt kunnen instellen wat de toetsen en de knoppen precies doen. De typervaring van het toetsenbord had iets beter gekund en de prijs van de muis is iets te hoog, maar ik kan ze persoonlijk niet meer wegdenken van mijn werkruimte.